Compara produse:

Dezumidificatorul poate fi folosit în bucatarie?

Adăugat de netcontrast 21.03.2024 0 Comentarii

In ultimii ani, preocuparile legate de calitatea aerului la interior (acasa sau unde ne desfasuram activitatea cotidiana) si influenta pe care o are asupra sanatatii si confortului au capatat tot mai multa atentie. Doar ca un interes aparte i-a fost conferit controlului umiditatii ambientale.

Umiditatea excesiva din locuinte sau de la birou nu ne afecteaza doar confortul si starea de bine, ci poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii, din cauza mucegaiurilor si a acarienilor (agenti alergeni care afecteaza calitatea aerului pe care il respiram). Tocmai acesta este motivul pentru care dezumidificatoarele si-au castigat popularitatea in ultimii ani. 

In ciuda recunoasterii beneficiilor aduse de folosirea constanta a diverselor modele de dezumidificatoare in subsoluri, bai sau camere de zi, multe persoane se intreaba daca aceste electrocasnice sunt de ajutor si in cazul bucatariilor, un alt spatiu cu multa umiditate cauzata de gatit, fierberea apei sau spalarea vaselor.

Si raspunsul este "DA", dezumidificatorul poate fi folosit, fara probleme, si in bucatarie pentru a elimina urmatoarele probleme:

Umezeala excesiva

Bucataria este una dintre incaperile casei unde umiditatea tinde atinge niveluri ridicate in urma activitatilor de fierbere a apei, a gatitul sau a spalatului vaselor. Dat fiind faptul ca umiditatea excesiva favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor, dar si deteriorarea mobilierului, dezumidificatorul are capacitatea de a reduce toate aceste riscuri mentionate.

Aerul inchis

Prin reducerea umiditatii, dezumidificatorul contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din bucatarie. Aerul uscat este mai sanatos pentru persoanele care sufera de alergii sau probleme respiratorii, deoarece reduce prezenta alergenilor precum acarienii de praf, care prospera in medii umede.

Deteriorarea alimentelor

Umiditatea ridicata are efect negativ si asupra alimentelor, accelerandu-le deteriorarea. Umiditatea excesiva in bucatarie accelereaza procesele de oxidare si descompunere, lucru ce afecteaza astfel calitatea si durata de viata a produselor alimentare. De exemplu, cerealele, faina si condimentele se umezesc si isi pierd textura crocanta si aroma. 

Painea si produsele de patiserie pot mucegai mai repede, in timp ce fructele si legumele pot deveni fade si incepe sa putrezeasca la scurt timp dupa achizitionare. Chiar si conservele sau borcanele cu muraturi pot fi afectate de conditiile de umiditate, intrucat etanseitatea recipientelor este compromisa.

Pentru a maximiza beneficiile dezumidificatorului trebuie setat corect nivelul de umiditate - un nivel prea scazut va usca excesiv anumite alimente. Majoritatea expertilor recomanda mentinerea unui nivel cuprins intre 30% si 50% pentru a echilibra nevoile de conservare a alimentelor cu confortul locuitorilor.

Pozitionarea corecta a dezumidificatorului in bucatarie

Dezumidificatorul trebuie amplasat intr-un loc unde aerul poate circula liber in jurul sau, astfel incat electrocasnicul sa capteze umiditatea din intreaga bucatarie mai eficient si sa distribuie aerul uscat in mod uniform.

Desi poate parea intuitiv sa plasezi dezumidificatorul aproape de chiuveta sau aragaz, acest lucru va impiedica functionarea optima a aparatului. Caldura excesiva sau aburul direct ii poate afecta senzorii si reduce eficienta acestuia. 

Daca este posibil amplaseaza dezumidificatorul pe un suport sau pe o suprafata ridicata pentru a imbunatati circulatia aerului si a colectarii umiditatii. Lasa un spatiu de cel putin cativa centimetri intre dezumidificator si orice suprafata, pentru a permite aerului sa circule liber in jurul sau.

Nu uita sa te asiguri ca dezumidificatorul este usor accesibil, astfel incat sa poti curata filtrele si sa golesti rezervorul de apa fara dificultate. O pozitionare care ingreuneaza accesul la unitate te va descuraja la intretinerea regulata, ceea ce-i va afecta performanta si durabilitatea.

Daca nu esti sigur ca ai gasit cea mai buna pozitionare ar putea fi util sa muti dezumidificatorul in diferite locuri pentru a observa unde functioneaza cel mai eficient. Chiar si folosirea unui higrometru pentru a masura umiditatea relativa in diferite zone ale bucatariei te poate ajuta sa determini locatia ideala