Compara produse:

Studii recente privind impactul folosirii zilnice a purificatoarelor de aer asupra persoanelor cu astm si alergii

Adăugat de netcontrast 25.09.2023 0 Comentarii

Astmul si alergiile sunt doar doua dintre cele mai frecvente afectiuni cronice, de care sufera milioane de oameni din intreaga lume. In aproape fiecare familie exista un membru sau cunoastem pe cineva care sufera de una dintre aceste afectiuni. Si mai grav este ca cele mai grav afectate persoane sunt copiii.

Dincolo de disconfortul fizic si psihic al pacientilor, tratamentul acestor probleme de sanatate se ridica la sume exorbitante si trebuie repetat anual, pentru a evita complicatiile. De-a lungul anilor s-au facut numeroase incercari pentru a ameliora aceste afectiuni - atat in ceea ce priveste medicatia, cat si stilul de viata. 

Daca in ceea ce priveste poluarea la exterior nu prea putem face multe, la interior putem avea grija de sanatatea noastra printr-un electrocasnic ce costa doar cateva sute de lei - purificatorul de aer. Prin actiunea lor, purificatoarele de aer indeparteaza particulele nedorite din aer (praf, polen, fum si chiar bacterii), iar astfek putem respira un aer proaspat, curat. 

Dar cat de eficiente sunt ele, de fapt? In ultimii ani, s-au investit resurse impresionante in cercetarea aplicata pentru a raspunde la aceasta intrebare. Iar cele mai importante trei studii sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Studiile de la inceputuri - ce au relevat acestea?

Cercetarile anterioare asupra eficacitatii purificatoarelor de aer in managementul astmului si alergiilor sunt diverse si, adesea, contradictorii. Asta inseamna ca pentru fiecare studiu care afirma ca purificatoarele de aer sunt benefice in ameliorarea simptomelor exista un altul care sustine ca diferenta este neglijabila sau chiar inexistenta.

Totusi exista un punct comun, constant subliniat - capacitatea purificatoarelor de aer de a elimina particulele mici, cum ar fi PM2.5. In teorie, asta ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra persoanelor cu astm sau alergii; doar ca, in practica, rezultatele sunt mixte. Unele studii indica o scadere a simptomelor, in timp ce altele nu.

Un alt factor, care complica interpretarea datelor, este efectul placebo. Simplul fapt de a sti ca un purificator de aer functioneaza intr-o camera face ca oamenii sa raporteze o imbunatatire a simptomelor, chiar daca dispozitivul nu a avut un impact semnificativ asupra calitatii aerului. 
Studiile anterioare au si subliniat ca, desi purificatoarele de aer ajuta in anumite conditii, ele nu sunt un substitut pentru managementul astmului si al alergiilor. Dieta, exercitiile fizice, medicatia si calitatea generala a vietii joaca un rol mult mai important in starea de bine a unui pacient.

Ce spun noile studii?

Studiul 1: Impactul asupra persoanelor cu astm

Unul dintre cele mai notabile studii recente pe aceasta tema a fost efectuat in orase mari, cu niveluri diferite de poluare a aerului. Studiul a implicat un numar semnificativ de participanti, toti diagnosticati cu forme variate de astm. 

O constatare majora a acestui studiu a fost ca purificatoarele de aer au redus semnificativ numarul si severitatea atacurilor de astm printre participanti. Mai mult, s-a observat si o imbunatatire a calitatii somnului, un factor esential pentru gestionarea simptomelor astmului.

Un alt aspect explorat in studiu a fost impactul utilizarii purificatoarelor de aer asupra medicatiei. Rezultatele au aratat ca participantii au avut nevoie de doze mai mici de medicamente pentru controlul astmului.

Studiul 2: Alergiile si purificatoarele de aer

Al doilea studiu notabil in aceasta serie de cercetari se focuseaza exclusiv pe impactul purificatoarelor de aer asupra persoanelor care sufera de alergii, sezoniere sau reactii la acarieni, mucegai sau animale de companie. Aceasta cercetare s-a desfasurat in medii domestice si a inclus un grup de control care a utilizat purificatoare de aer inactive pentru a elimina efectul placebo.

Concluziile acestui studiu sunt incurajatoare: in primul rand, a fost observata o imbunatatire generala in calitatea vietii persoanelor cu alergii care au folosit purificatoare de aer. Stranutul, mancarimea ochilor si congestia nazala au fost semnificativ reduse.

Totusi, un aspect esential a fost tipul de purificator folosit. Purificatoarele de aer cu filtre HEPA au avut un impact pozitiv mai mare in comparatie cu purificatoarele care folosesc alte metode de filtrare, precum ionizarea.

Interesant de notat este ca purificatoarele de aer au avut un impact redus in casele cu niveluri inalte de umiditate si mucegai. In timp ce purificatoarele pot fi eficace in anumite conditii, ele nu substituie un mediu sanatos si trebuie sa faca parte dintr-o strategie mai ampla de management al alergiilor.

Studiul 3: Compararea tipurilor de purificatoare

Un al treilea studiu se distinge prin concentrarea pe diferite tipuri de purificatoare de aer si modul in care acestea interactioneaza cu astmul si alergiile. Aceasta cercetare a inclus o gama larga de tehnologii, de la filtre HEPA la purificatoare cu ionizare si cele cu filtrare prin carbune activ. In aceasta cercetare, participantii au fost impartiti in mai multe grupuri, fiecare grup folosind un tip diferit de purificator pentru o perioada de timp determinata.

Filtrele HEPA s-au dovedit cele mai eficiente in eliminarea particulelor mici si a alergenilor din aer, urmate indeaproape de purificatoarele cu filtrare prin carbune activ - eficiente in eliminarea mirosurilor si a compusilor organici volatili.

In contrast, purificatoarele cu ionizare nu au avut rezultate pozitive. Desi au reusit sa elimine anumite tipuri de particule, ele au generat si cantitati mici de ozon, substanta care irita caile respiratorii si agraveaza simptomele astmului.

Ca o concluzie cu privire la cele trei cercetari mentionate, purificatoarele de aer pot avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu astm si alergii, dar este important sa se aleaga tipul potrivit de purificator si sa se foloseasca in mod constant pentru a obtine rezultate optime. In plus, aceste dispozitive nu ar trebui sa inlocuiasca medicatia prescrisa sau sa fie singura strategie de tratament.