Compara produse:

Dezumidificatoarele pot fi folosite pe parcursul verii?

Adăugat de netcontrast 17.08.2023 0 Comentarii

In plina vara, cu temperaturi ridicate si umiditate insuportabila, confortul din locuinta noastra devine o prioritate. Unii dintre noi folosesc aerul conditionat pentru a mentine temperaturile la un nivel acceptabil, dar uita o componenta esentiala a confortului termic - nivelul de umiditate din aer. 

Umiditatea excesiva creeaza un mediu inconfortabil, dar este raspunzatoare si pentru numeroase probleme structurale si aparitia mucegaiului, ale carui efecte negative asupra sanatatii au fost indelung studiate.

Asa cum mentionam anterior, chiar si in zilele toride umiditatea transforma o temperatura suportabila intr-un adevarat cosmar. Ce sa faci ca sa scap de disconfort? Simplu, foloseste dezumidificatorul! 

Dar sunt aceste dispozitive potrivite pentru a fi folosite in timpul verii? Este cu adevarat benefic sau acesta aduce mai multe dezavantaje decat avantaje? Hai sa aflam!

Ce este un dezumidificator si cum functioneaza?

La interior, umiditatea echilibrata joaca un rol crucial in confortul si sanatatea noastra. Dezumidificatoarele sunt dispozitive concepute pentru a mentine acest echilibru, eliminand surplusul de umiditate din aer. 

Din punct de vedere functional, dezumidificatorul poate fi comparat cu un frigider sau cu un aparat de aer conditionat. Toate aceste dispozitive folosesc principiul condensarii pentru a functiona. Un dezumidificator extrage aerul umed dintr-o incapere, il raceste pentru a transforma vaporii de apa in lichid si apoi elibereaza aerul uscat inapoi in incapere.

Exista diferite tipuri de dezumidificatoare pe piata, adaptat anumitor nevoi:

  • Dezumidificatoare cu compresor: functioneaza prin racirea aerului pentru a elimina umiditatea. Sunt eficiente in conditii de umiditate medie si temperaturi inalte;
  • Dezumidificatoare desicante: folosesc un material absorbant pentru a extrage apa din aer. Sunt mai eficiente in conditii de umiditate mica si temperaturi scazute;
  • Dezumidificatoare termoelectrice: functioneaza pe baza unui fenomen numit efect Peltier, unde electricitatea raceste metalul, facand posibila condensarea apei.

Avantajele utilizarii dezumidificatoarelor in timpul verii

Atunci cand folosesti dezumidificatorul pe timp de vara te bucuri de:

  • Confort sporit: prin extragerea excesului de umiditate dezumidificatorul creste confortul termic din locuinta ta;
  • Sanse reduse de aparitie a mucegaiului: umiditatea excesiva este un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Cu un dezumidificator poti preveni aparitia si proliferarea acestuia;
  • Protectia bunurilor din locuinta: umiditatea afecteaza bunurile din casa, in special instrumente muzicale, carti sau mobilier. Folosind un dezumidificator iti protejezi bunurile de efectele nefaste ale umiditatii.
  • Facturi reduse la energie: dezumidificatorul contribuie la eficienta sistemelor de racire -  aerul cu umiditate redusa este mai usor de racit decat cel umed.

Folosesti deja un dezumidificator pe timpul verii? Iata la ce sa fii atent

Folosirea dezumidificatorului pe parcursul verii aduce multe beneficii, dar sunt cateva aspecte cheie la care trebuie sa fii atent pentru a te asigura ca eviti problemele:

Verifica in mod constant rezervorul

Rezervoarele de apa ale dezumidificatoarelor au capacitate limitata. Daca nu sunt golite in timp util dezumidificatoarele se opresc automat sau, in cazuri mai rare, apa se scurge pe pardoseala. In plus, umiditatea poate favoriza dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiului. Din acest motiv este esential sa-l cureti periodice.

Ai grija cum il pozitionezi

Pentru ca dezumidificatorul sa functioneze eficient trebuie amplasat intr-un spatiu unde aerul circula liber. Asigura-te ca intrarile si iesirile de aer ale unitatii nu sunt blocate de mobilier sau de alte obiecte. Ideal, dezumidificatorul ar trebui plasat in centrul camerei sau in zonele cu cea mai mare umiditate. 

Acorda atentie facturilor la energie

Unele modele de dezumidificatoare sunt mai eficiente energetic decat altele. Alege unul cu un rating energetic bun pentru a economisi la factura de electricitate. Majoritatea dezumidificatoarelor au un higrostat, un instrument care masoara nivelul de umiditate din aer. Setand dezumidificatorul la un nivel optim de umiditate (de obicei intre 40-60%) vei evita functionarea inutila si consumul excesiv de energie.

Asigura-te ca respecti regulile de intretinere

De-a lungul timpului, filtrul de aer al dezumidificatorului se murdareste sau poate fi blocat de praf si alte particule. Verifica, curata sau inlocuieste filtrul conform recomandarilor producatorului. Desi dezumidificatoarele moderne necesita, in general, o intretinere redusa, verifica periodic unitatea pentru a te asigura ca toate componentele functioneaza corespunzator.