-
Coșul este gol!
Omului modern pare sa ii lipseasca timpul mereu. Tocmai din acest motiv, multe persoane prefera sa consume produse procesate sau conservate in mod industrial, pentru a-si usura sarcina pregatirii mesei.
Desi aceasta alegere este practica in aparenta, trebuie mentionat faptul ca gustul si calitatea nutritionala a alimentelor sufera in acest proces. Poate cel mai bun exemplu este dat de rosiile pasate, un ingredient de baza in bucataria multor popoare.
Cum lipsa timpului si preturile foarte accesibile la conservele de rosii pasate au un mare cuvant de spus in achizitie, spre deosebire de pasarea rosiilor proaspete acasa, trebuie sa aducem in discutie deosebirea dintre rosiile pasate preparate acasa si cele achizitionate de pe rafturile supermarketurilor.
Sa le luam pe rand:
Una dintre cele mai mari diferente intre rosiile pasate acasa si cele din conservele cumparate consta in calitatea ingredientelor. Atunci cand prepari rosiile pasate in propria bucatarie ai posibilitatea sa alegi rosiile pe care le folosesti, asigurandu-te astfel ca sunt coapte, sanatoase si fara pete. In schimb, producatorii industriali le folosesc inclusiv pe cele care nu sunt coapte complet sau care prezinta defecte si nu mai pot fi vandute ca atare.
Selectia ingredientelor joaca un rol crucial in diferentierea rosiilor pasate acasa de cele conservate. Cei care aleg sa-si cultive propriile rosii sau sa le cumpere direct de la producatorii locali pot fi chiar mai siguri de calitatea lor. In plus, atunci cand faci bulion acasa, cu o masina de pasat rosii electrica, ai posibilitatea de a alege dintre diverse soiuri de rosii, ceea ce iti permite sa experimentezi cu arome diferite si sa creezi un produs care se potriveste nevoilor tale.
Rosiile coapte si sanatoase vor produce o pasta de rosii cu un gust bogat si complex, in timp ce necoapte sau cu defecte vor crea la un produs final cu un gust mai putin intens si poate chiar neplacut.
Un alt aspect de luat in consideratie este valoarea nutritionala a produsului finit. Rosiile pasate acasa, facute din rosii coapte si sanatoase, sunt bogate in vitamine si minerale, in special in vitamina C si licopen. Conservele din comert, pe de alta parte, au un continut mai mic de vitamine si minerale, din cauza procesului desfasurat la temperaturi inalte, care distruge o buna parte din aceste substante nutritive esentiale.
Daca iti doresti o dieta curata sau sa folosesti rosiile pentru mancarea bebelusilor, cele mai bine le pasezi acasa! Rosii pasate acasa sunt nu au adaos de conservanti sau alte substante chimice, spre deosebire de cele din comert care pot contine, pe langa conservanti, si coloranti si alti aditivi alimentari.
Aditivii si conservantii sunt folositi in productia industriala a pastei de rosii pentru a-i prelungi durabilitatea si a-i prezerva aspectul si gustul. Spre exemplu, sarea, zaharul, acidul citric sau ascorbic (vitamina C) sau chiar bisulfitul de sodiu pot fi adaugate pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului si a-i imbunatati gustul.
Din punct de vedere al gustului si al aromei, rosiile pasate acasa sunt mult mai autentice pentru ca sunt preparate fara aditivi, pastrand astfel gustul natural al rosiilor proaspete. De asemenea, daca alegi sa folosesti rosii crescute in gradina, gustul si aroma acestora vor fi si mai intensificate