Compara produse:

6 retete de supe si ciorbe reci, perfecte pentru verile toride

Adăugat de netcontrast 26.06.2023 0 Comentarii

Ei bine, daca ne ingrijoram ca vara nu isi mai face simtita prezenta, acum o simtim din plin. Odata ce temperaturile depasesc 36 de grade Celsius, apetitul ne poate pacali, nu putine fiind persoanele care nu mai resimt senzatia de foame.

Desi suntem obisnuiti cu ideea de a consuma mancaruri fierbinti si satioase, nu e deloc surprinzator ca preferintele noastre se schimba in zilele toride. Ne dorim ceva racoritor si usor, care sa ne potoleasca foamea, dar care ne si ajuta sa ne pastram hidratarea. Daca te intrebi despre ce ar putea fi vorba, ei bine raspunsul este dat de supele si ciorbele reci, vedetele bucatariei de vara.

In continuare iti vom prezenta cateva retete incredibil de versatile, usor de facut, dar mai ales rapide, care pot fi adaptate in functie de gustul fiecaruia si de disponibilitatea ingredientelor. Facute din timp si pastrate la frigider, vei avea mereu la indemana ceva sanatos si racoritor ori de cate ori vrei sa scapi de arsita verii. 

Iata propunerile noastre:

Gazpacho, cunoscutul deliciu spaniol

In topul supelor reci sta cu mandrie Gazpacho, un preparat traditional spaniol. Aceasta supa rece pe baza de rosii este plina de arome proaspete, perfecte pentru zilele de vara. Gazpacho se face in mod traditional cu rosii coapte, ardei, castravete, ceapa, usturoi si paine uscata sau bruschete, totul fiind mixat pana devine o crema fina. La final se adauga un strop de ulei de masline extra virgin si un pic de otet balsamic.

Okroshka, ciorba cu specific rusesc

Okroshka, o ciorba rece traditionala ruseasca, se face cu legume proaspete si carne sau peste. In versiunea de baza, sfecla, castravetele, ridichea, ceapa verde si mararul sunt tocate marunt si amestecate cu bors sau kefir. Ciorba se serveste rece, cu un varf de smantana si un praf de hrean (daca iti doresti o nota picanta).

Supa rece de rosii

Ei bine, cine nu consuma supa de rosii pe perioada verii? Supa rece de rosii este un preparat usor si delicios, ce poate fi gata rapid, mai ales daca ai o masina de pasat rosii de la Rohnson! Aceasta supa, perfecta pentru zilele fierbinti de vara, poate fi facuta din urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg de rosii coapte;
  • 1 castravete;
  • 1 ardei gras;
  • 1 ceapa rosie mica;
  • 2 catei de usturoi;
  • 100 g de paine uscata sau bruschete;
  • 100 ml de ulei de masline extravirgin;
  • 30 ml de otet de vin rosu;
  • Sare si piper, dupa gust;
  • Frunze de busuioc proaspete, pentru decor;

Se spala rosiile, castravetele si ardeiul, dupa care se taie in cuburi de dimensiuni medii. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Legumele astfel taiate se pun intr-un blender, peste care se adauga otetul, uleiul de masline, sarea si piperul. Totul se mixeaza cateva minute, la viteza mare, pana se obtine un amestec omogen si cremos.

Salmorejo, sora din Andaluzia a Gazpacho

Salmorejo este o alta supa rece spaniola, provenind din Andaluzia. In comparatie cu Gazpacho, Salmorejo este mai densa si mai cremoasa. Se prepara cu rosii, paine, usturoi si ulei de masline. Se serveste, de obicei, cu bucatele de bacon si ou fiert taiat.

Ciorba rece de castraveti 

Zupa Ogorkowa sau ciorba rece de castraveti este unul dintre cele mai racoritoare preparate pe care le poti gati in zilele toride de vara. Este un adevarat deliciu al bucatariei poloneze, fiind cunoscuta pentru gustul sau unic, oferit de castravetii murati.

Ingrediente:

  • 5 castraveti murati;
  • 1,5 l de zeama de la murati;
  • 3 cartofi medii;
  • 1 ceapa mare;
  • 2 catei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei;
  • Sare si piper, dupa gust;
  • Marar proaspat, pentru servire;
  • 200 ml smantana.

Curata si taie cartofii in cuburi mici. Pune-i la fiert in zeama de la castravetii murati, adaugand apa daca este necesar pentru a-i acoperi complet. Intre timp, curata si toaca ceapa si usturoiul. Intr-o tigaie se incalzeste uleiul si se adauga ceapa si usturoiul, lasandu-le sa se caleasca pana cand devin aurii.

Ulterior se taie castravetii murati in cuburi mici sau felii subtiri, dupa preferinta, apoi se arunca in tigaie, alaturi de ceapa si usturoi, si se lasa sa se caleasca pentru cateva minute.

Cand cartofii sunt fierti se adauga amestecul de ceapa, usturoi si castraveti in oala cu supa si se lasa sa fiarba pret de aproximativ 10 minute. Ulterior se adauga sare si piper, dupa preferinte. Inainte de servire ciorba se raceste, apoi se adauga smantana. Amesteca bine si serveste cu marar proaspat deasupra.

Tarator, o delicatesa bulgareasca

Tarator este o supa rece pe baza de iaurt si castraveti. Este incredibil de simplu de preparat: iaurtul, castravetii, usturoiul, nucile si mararul sunt mixate impreuna, formand o supa fina si aromata. Se serveste cu crutoane sau nuci