Compara produse:

Cum a aparut filtrul HEPA si de ce este o caracteristica importanta cand cumperi diverse electrocasnice?

Adăugat de netcontrast 26.06.2023 0 Comentarii

Te-ai intrebat vreodata cum de aspiratorul tau indeparteaza atat de usor praful si parul de animale ca si cum nici nu au existat? Daca niciodata nu ti-ai pus intrebarea cum de aspiratorul pe care il ai este atat de eficient in eliminarea alergenilor, iti spunem noi secretul - filtrul HEPA.

Poate ai mai auzit de el, dar cu siguranta nu stii cum a aparut si a revolutionat modul in care ne protejam sanatatea in spatiul nostru de locuit. Inceputul filtrului HEPA a avut loc in timpul razboaielor mondiale, insa oamenii de stiinta au facut eforturi uriase ca aceasta tehnologie sa fie folosita si in multe alte electrocanice, nu doar aspiratoare: dezumidificatoare, purificatoare de aer, aparate de aer conditionat si climatizare.

Care este originea filtrului HEPA?

Filtrul HEPA, cunoscut si sub numele de filtru de aer cu eficienta ridicata pe particule, este o creatie a mijlocului de secol XX. Prima mentionare a acestui filtru remarcabil s-a inregistrat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand o echipa de oameni de stiinta americani a dezvoltat tehnologia pentru a preveni raspandirea particulelor radioactive din timpul Proiectului Manhattan, programul prin care s-a creat prima bomba atomica.

Dupa numeroase cercetari si teste, acestia au dezvoltat ceea ce avea sa se numeasca filtru HEPA, de mare succes in captarea particulelor minuscule, inclusiv a celor radioactive. Prin trecerea fortata a aerului printr-o retea densa de fibre de sticla foarte fine, particulele erau captate si retinute. 

Dupa incheierea razboiului, documentatia si tehnologia legata de Proiectul Manhattan au fost declasificate si puse la dispozitia oamenilor de stiinta si inginerilor din intreaga lume. Impactul filtrului HEPA in protejarea sanatatii lucratorilor din domeniul nuclear nu a trecut neobservat si cercetatorii au inceput sa isi imagineze potentialele aplicatii civile ale acestuia. Aceasta adaptare a tehnologiei a condus la integrarea filtrului HEPA in numeroase dispozitive pe care le folosim in fiecare zi.

Filtrul HEPA - din laboratoarele oamenilor de stiinta catre casele noastre

Dupa ce razboiul s-a incheiat, potentialul urias al filtrului HEPA pentru uz civil a fost rapid recunoscut. Cercetatorii si dezvoltatorii au inceput sa imbunatateasca si sa adapteze aceasta tehnologie pentru a o face disponibila pentru publicul larg, urmand ca acesta sa fie folosit in sistemele de ventilatie, purificatoarele de aer si, desigur, in aspiratoare.

Unul dintre primele electrocasnice care a adoptat tehnologia filtrului HEPA a fost, inevitabil, aspiratorul. Inainte de introducerea filtrului HEPA, majoritatea modelelor existente evacuau particule fine de praf inapoi in aer, anuland astfel o parte din beneficiile aspirarii. Cu adaugarea unui filtru HEPA, aceste aparate au devenit mult mai eficiente, atat in ceea ce priveste curatenia, cat si imbunatatirea calitatii aerului interior.

Dupa implementarea cu succes a tehnologiei HEPA in aspiratoare, dezvoltatorii de produse au inceput sa le foloseasca si in alte dispozitive, cum ar fi purificatoarele de aer - incorporarea unui filtru HEPA a permis acestor dispozitive sa elimine un procent mult mai mare de contaminanti din aer.

Ulterior, tehnologia a fost extinsa si in aparatele de aer conditionat si dezumidificatoare, sporind eficienta acestora si aducand beneficii aditionale pentru sanatatea utilizatorilor. Astfel, filtrul HEPA s-a transformat dintr-o tehnologie conceputa pentru a proteja oamenii de stiinta care lucreaza cu materiale radioactive intr-o tehnologie de uz casnic, care ajuta la imbunatatirea calitatii aerului pe care il respiram in fiecare zi. In prezent, filtrul HEPA (prezent si in gama de aspiratoare Mamba) este o caracteristica comuna in multe electrocasnice, datorita capacitatii sale de a capta si elimina particulele si alergenii care pot dauna sanatatii noastre.

Care este eficienta filtrului HEPA?

Acesta functioneaza prin captarea si retinerea particulelor de praf si alte particule fine intr-o retea densa de fibre de sticla. Eficienta ridicata a filtrului HEPA vine din abilitatea sa de a capta 99,97% din particulele cu dimensiunea de 0,3 microni sau mai mari. Aceasta include majoritatea alergenilor comuni precum praf, polen, mucegai si acarieni, oferind protectie impotriva unor boli respiratorii si alergii