Compara produse:

Ti-ai cumparat un purificator de aer? Asa il intretii in mod corespunzator!

Adăugat de netcontrast 06.06.2023 0 Comentarii

Din pacate, aerul pe care il respiram de zi cu zi este tot mai incarcat de praf, substante poluante si alergeni, cere ne impacteaza in mod direct starea de sanatate generala. Daca locuim in orase mari, asa cum este si Bucurestiul, prea mare lucru nu putem face in privinta aerului exterior, insa in locuinta noastra, da!

Astfel, persoanele care vor sa respire un aer curat si proaspat si-au indreptat atentia catre diverse modele de purificatoare aer. Cu timpul, acestea au devenit indispensabile si la birou, in spitale sau in scoli, gratie faptului ca au capacitatea de a elimina particulele daunatoare din aer, precum praf, polen, mucegai sau chiar fum de tigara.

Ce este si cum functioneaza purificatorul de aer?

Purificatorul de aer, asa cum sugereaza si numele, este un dispozitiv conceput pentru a imbunatati calitatea aerului dintr-o incapere, eliminand particulele daunatoare sau iritante, cum ar fi praf, polen, fum, mucegai, si altele.

In functie de modelul ales si tehnologia incorporata, fiecare purificator functioneaza diferit. Majoritatea modelelor folosesc una sau mai multe dintre urmatoarele metode pentru a reimprospata aerul:

  • Filtrarea: aerul este tras prin unul sau mai multe filtre care capteaza particulele daunatoare; cele mai multe purificatoare folosesc filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air), care pot indeparta pana la 99,97% dintre particulele mai mare de 0,3 microni;
  • Ionizare: purificatoarele prevazute cu aceasta functie emit ioni negativi in aer, care se ataseaza de particulele pozitive (cum ar fi praful sau polenul);
  • Lumina UV: unele purificatoare de aer folosesc lumina ultravioleta pentru a ucide bacteriile si alte microorganisme, contribuind la prevenirea bolilor infectioase;
  • Adsorbtie: nu este acelasi lucru cu absorbtia; in adsorbtie, moleculele sunt atrase si se lipesc de o suprafata; carbonul activat este adesea folosit in filtrele de aer pentru a adsorbi compusii organici volatili si alti poluanti.

Vrei sa respiri aer curat? Acorda importanta intretinerii purificatorului!

Ca orice alt electrocasnic, si purificatorul de aer necesita intretinere periodica pentru a functiona in parametri optimi. Altfel eficienta sa va scadea, poate necesita reparatii costisitoare sau chiar poate deveni inutilizabil. 

Totul incepe cu curatarea componentelor - prefiltrul si filtrul HEPA. Prefiltrul este prima linie de aparare impotriva particulelor mari, cum ar fi parul de animale si praful. Acesta poate fi curatat prin aspirare sau, daca este posibil, spalare. La modul ideal, prefiltrul ar trebui curatat o data pe luna.Filtrul HEPA capteaza particulele mai mici, precum polenul, mucegaiul si bacteriile. Acesta nu poate fi spalat, ci doar inlocuit o data la 6-12 luni, in functie de recomandarile producatorului.

La fel de importanta este si prevenirea problemelor comune care pot aparea, cum ar fi scaderea performantei sau aparitia unor zgomote neobisnuite. Acestea pot fi prevenite prin:

Asigurarea unui spatiu liber in jurul purificatorului

Pentru a functiona eficient, un purificator de aer are nevoie de spatiu liber (30-50 cm) pentru a permite circulatia aerului. Daca acesta este restrictionat, purificatorul va restrictiona fluxul de aer, ceea ce reduce eficienta acestuia. 

Evitarea expunerii la umiditatea excesiva

Desi purificatoarele de aer sunt destinate pentru a imbunatati calitatea aerului din incapere, ele nu sunt construite pentru a face fata umiditatii excesive. Expunerea la umiditate contribuie la aparitia mucegaiului in filtrul de aer si la deteriorarea componentelor interne ale aparatului.

Curatarea si intretinerea regulata

Respectarea recomandarilor oferite de producator este esentiala pentru a preveni majoritatea problemelor. Aici sunt incluse curatarea sau inlocuirea filtrelor la intervalele recomandate si curatarea carcasei si a sistemului de ventilatie.

Service specializat, atunci cand este cazul

Daca observi o scadere semnificativa a performantei, zgomote ciudate sau daca purificatorul nu mai functioneaza este timpul sa contactezi un specialist. Acesta poate diagnostica problema si poate face reparatiile necesare