Compara produse:

Importanta curateniei in locuinta atunci cand ai un bebelus

Adăugat de netcontrast 01.05.2023 0 Comentarii

Venirea pe lume a unui bebelus este un moment plin de bucurie, emotie, dar si o mare responsabilitate pentru parinti. Grija pentru omulet se traduce prin dragoste, alimentatie de cea mai buna calitate, dar mai ales prin mentinerea unui mediu curat si sigur in locuinta.

Un astfel de mediu, lipsit de pericole si de surse de infectie, va asigura un cadru propice pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului, fara probleme de sanatate majore. Atunci cand esti proaspat mamica, si modul in care te ocupi de curatenia din locuinta se schimba radical. 

Inainte de toate, trebuie sa acorzi o mai mare importanta produselor de curatenie pe care le folosesti (care nu trebuie sa aiba miros), modului in care aspiri si speli suprafetele si felului in care speli hainutele bebelusului. O curatenie temeinica in locuinta il ajuta atat pe copil, cat si pe voi, ca parinti, sa va bucurati de urmatoarele avantaje:

Riscul scazut de infectii

Bebelusii au sistemul imunitar in curs de dezvoltare, iar din aceasta cauza sunt mai susceptibili la infectii si boli decat adultii. Curatenia temeinica a locuintei reduce semnificativ riscul ca bebelusul sa contacteze bacterii, virusi si microbi periculosi. 

Mentinerea unui mediu curat si igienic nu este doar o chestiune de estetica, ci si o masura preventiva importanta. Asa ca ar trebui sa iti indrepti atentia catre:

  • Bucatarie - este unul dintre cele mai expuse locuri din casa in ceea ce priveste contaminarea cu bacterii si virusi, deoarece aici se prepara si se depoziteaza alimentele;
  • Baie - este un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, ceea ce poate duce la infectii sau probleme respiratorii pentru bebelus;
  • Spalarea hainelor si a lenjeriei - in cazul hainelor pentru bebelusi se recomanda sa folosesti detergenti fara parfum si fara coloranti, pentru a preveni iritatiile si reactiile alergice;
  • Dezinfectarea jucariilor si a obiectelor personale ale bebelusului - in cazul jucariilor din plus si a celor textile, acestea se spala in masina, conform instructiunilor de pe eticheta, folosind solutii dezinfectante blande; se recomanda curatarea inclusiv a termometrelor, a aspiratoarelor nazale sau a periutelor de dinti, pentru a preveni raspandirea infectiilor.

Prevenirea alergiilor

Curatenia regulata a locuintei elimina riscul ca bebelusul sa dezvolte alergii cauzate de praf, mucegai, polen, mucegai si alte particule nocive din aer. Pentru a reduce cantitatea de praf si acarieni din locuinta este important sa folosesti un model de aspiratoare Mamba cu filtru HEPA si sa stergi praful regulat. 

Daca ai animal de companie asigura-te ca blana si saliva acestora nu reprezinta o sursa de alergeni pentru bebelus. Periaza blana in mod regulat si curata cu mare atentie zonele in care cainele sau pisica isi petrece majoritatea timpului. 

In egala masura opteaza pentru produse hipoalergenice pentru curatenie si ingrijire - detergenti, sapunuri si sampoane fara parfum si fara coloranti, concepute special pentru pielea sensibila a bebelusilor. 

Si fumatul in interiorul locuintei este interzis! Tigara, prin substantele pe care le contine, ii expune pe bebelusi la fum si la substante chimice nocive, cauzatoare de alergii si afectiuni respiratorii. 

Cresterea calitatii somnului

Un mediu curat imbunatateste semnificativ calitatea somnului pentru bebelusi si parinti, deopotriva. Prin eliminarea alergenilor si instalarea unui purificator de aer in locuinta, bebelusii respira mai usor si au sanse reduse sa sufere de congestie nazala sau probleme respiratorii care le pot afecta somnul. 

Dezvoltarea armonioasa 

Curatenia si organizarea locuintei contribuie la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului, atat din punct de vedere fizic si mental, cat mai ales emotional. Pe masura ce copilul creste si incepe sa exploreze lumea inconjuratoare este important sa ii oferi un spatiu curat si sigur in care sa se joace si sa invete lucruri fascinante.

Pe masura ce incepe sa mearga in picioare se recomanda indepartarea obiectelor mici care pot fi inghitite, eliminarea cablurilor si a altor pericole potentiale; si, nu uita, igiena adecvata a jucariilor si a articolelor de ingrijire a bebelusului ramane o prioritate