Compara produse:

Se prevesteste viitorul curateniei? Iata 5 tehnologii avansate incluse in robotul aspirator de ultima generatie

Adăugat de netcontrast 03.04.2023 0 Comentarii

Fara indoiala, ultimul deceniu a reprezentat piatra de temelie in ceea ce priveste evolutia tehnologica a electrocasnicelor. Una dintre cele mai semnificative schimbari aduse asupra domeniului curateniei a venit odata cu lansarea si popularizarea robotilor aspiratori. 

Practic, aceste dispozitive de ultima generatie promit sa ne usureze viata si sa transforme complet modul in care ne mentinem casele curate si ordonate. Practic, aspiratorul robot a evoluat semnificativ in ultimii 20 de ani, incepand cu introducerea primului aspirator robotizat in anii 90, lansat de Electrolux - modelul Trilobite.

Acest model a avut incastrata o camera video pentru a naviga in incaperi si a evita obstacolele. Insa pretul prea ridicat pentru 1996 nu l-a facut sa se bucure de un succes comercial semnificativ. Ulterior au aparut si alte companii care au dezvoltat aspiratoare robotizate, insa cel mai cunoscut este brandul iRobot cu Roomba - de la lansarea din 2002 s-a bucurat de o larga popularitate in intreaga lume, datorita pretului accesibil si a caracteristicilor avansate.

Din 2002 si pana in prezent, evolutia tehnologica nu s-a sfarsit. Astazi, de exemplu, aspiratoarele robot sunt capabile sa cartografieze eficient o camera, sa detecteze si sa evite obstacolele, sa se adapteze la diferite tipuri de suprafete si sa fie controlate prin intermediul asistentilor vocali sau a aplicatiilor mobile.

Si pentru ca am adus in discutie tehnologia avansata, hai sa trecem in revista cum modelele de aspiratoare robot au dus la o adevarata revolutie in domeniul curateniei:

Navigarea si cartografierea inteligenta

O caracteristica esentiala a robotilor aspiratori moderni este capacitatea lor de a naviga si de a crea harti ale spatiilor unde aspira. Sistemele avansate de cartografiere, precum SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) sau LIDAR (Light Detection and Ranging), le permit robotilor sa se deplaseze eficient si autonom intr-o incapere, evitand obstacolele si invatand configurarea spatiului. Practic, tehnologia ii permite robotului aspirator sa isi optimizeze traseul de curatare, acoperind intreaga suprafata a incaperii si reducand timpul necesar pentru finalizarea sarcinii. 

Detectarea si adaptarea la diferite tipuri de suprafete

O alta inovatie majora in domeniul aspiratorilor roboti consta in capacitatea lor de a detecta si de a se adapta la diferite tipuri de suprafete -  de la covoare si mochete la pardoseli dure, precum parchetul sau gresia. Practic, senzorii avansati cu care sunt echipati permit identificarea si ajustarea automata a puterii de aspirare in functie de tipul de suprafata intalnita.

Programare si control vocal

Un alt aspect important al tehnologiei incorporate in aspiratorul robot este posibilitatea de a programa si controla dispozitivul prin intermediul aplicatiilor mobile sau a asistentilor vocali, precum Google Assistant, Amazon Alexa sau Apple Siri. 

Cu alte cuvinte, aceasta functie le permite persoanelor care au un astfel de aspirator sa isi programeze curatenia intr-un anumit interval de timp sau sa activeze curatarea la distanta, prin intermediul telefonului mobil sau al altui dispozitiv conectat la internet. Asta da evolutie a modelelor de robot aspirator cu wifi!

Controlul vocal este, iarasi, o functie extrem de utila pentru cei care doresc sa isi gestioneze robotul aspirator cu mai multa usurinta si rapiditate, fara a fi nevoie sa manevreze manual dispozitivul sau sa deschida aplicatia mobila.

Sistemul de evacuare automata a murdariei

O alta tehnologie revolutionara este evacuarea automata a murdariei inmagazinate, fara asistenta, intr-un recipient special de colectare. Inovatia este perfecta pentru persoanele care vor un aspirator robot cu o mai mare autonomie, fara a fi necesara golirea manuala a recipientului.

In plus, sistemul de evacuare automata a murdariei ajuta la reducerea timpului si efortului necesare pentru intretinerea robotului aspirator, permitandu-i sa efectueze mai multe sesiuni de curatare fara intrerupere.

Inteligenta artificiala (AI)

Ii permite robotului aspirator sa invete si sa se adapteze la nevoile si preferintele utilizatorului; in plus, ajuta si la optimizarea performantei dispozitivului. Prin colectarea si analizarea datelor despre tipul de suprafete curatate, frecventa si durata sesiunilor de curatare, dar si prin invatarea de noi trasee si modalitati de curatare, robotul aspirator poate oferi o curatenie mult mai eficienta