Compara produse:

Inventarea aspiratorului - cum a revolutionat acest electrocasnic viata gospodinelor?

Adăugat de netcontrast 20.02.2023 0 Comentarii

In zilele noastre, nici nu mai imaginam sa ne folosim de matura pentru a curata podelele locuintei. Cu atat mai putin sa ne petrecem ore bune in weekend sa facem curatenie in locuinta, sa stergem praful, sa spalam podelele si sa aerisim foarte bine. Din fericire, nici nu mai trebuie sa ne gandim la acest lucru, mai ales ca tehnologia a fost inventata pentru a ne face viata mult mai usoara.

Un electrocasnic uzual in casele noastre este, fara doar si poate, aspiratorul, cel care a  revolutionat modul in care gospodinele obisnuiau sa isi curete casele. Inainte de aceasta inventie, intregul proces era o activitate laborioasa si obositoare, care presupunea frecarea podelelor si a pernelor cu maturi si perii, lucru ce ridica praful si alergenii in aer. 

Inca de la aparitie, aspiratorul a facut curatenia mai usoara. Acest instrument aspira praful si alte particule nedorite din aer, oferind astfel o curatenie mai profunda si mai eficienta. In plus, aspiratorul le permite gospodinelor sa curate zonele greu accesibile, cum ar fi colturile si spatiile de sub mobila, fara a mai fi nevoie sa se intinda sau sa se aplece.

Istoria aspiratorului

Istoria aspiratorului dateaza din secolul al XIX-lea, cand inventatorii au inceput sa creeze dispozitive pentru curatarea podelelor si a covoarelor. Primul aspirator a fost creat in anul 1901 de catre Hubert Cecil Booth, un inginer britanic. Dispozitivul folosea aer comprimat pentru a aspira praful si alte particule de pe covoare si podele.

In anii care au urmat au fost create numeroase alte modele de aspiratoare, fiecare cu caracteristici unice si la pret avantajos. In anii 1920, aspiratoarele cu sac au inceput sa fie produse in masa, oferind o modalitate mai usoara si mai eficienta de a curata covoarele si podelele.

Din 1950 aspiratoarele electrice au inceput sa fie comercializate pe scara larga. In acelasi timp au fost create si modele cu filtre HEPA, care au permis o curatare mai profunda a aerului, eliminand praful si alergenii.

In deceniile care au urmat, aspiratoarele au continuat sa fie imbunatatite. In anii 1980 au fost introduse aspiratoarele cu sac cu filtre HEPA, pentru o curatare mai profunda, si care au ajutat la prevenirea problemelor de sanatate legate de praf si alergeni.

In anii 1990, aspiratoarele cu sac au inceput sa fie inlocuite cu modelele fara sac, cu o capacitate mai mare de colectare a prafului si o curatare mai usoara. In aceasta perioada au fost, de asemenea, introduse aspiratoarele cu tehnologie ciclonica, care au oferit o separare mai eficienta a prafului si a particulelor din aer.

Care este mai eficient: aspiratorul cu sac sau fara?

Eficacitatea unui aspirator cu sac sau fara sac depinde de mai multi factori, cum ar fi design-ul, caracteristicile si performantele acestuia. Ambele tipuri de aspiratoare au avantaje si dezavantaje, iar alegerea celui mai potrivit depinde de nevoile si preferintele fiecaruia.

Aspiratoarele cu sac ofera o capacitate mare de colectare a prafului si a particulelor si permit o schimbare usoara a sacului atunci cand acesta este plin. De obicei sunt mai ieftine decat aspiratoarele fara sac.

Pe de alta parte, aspiratoarele fara sac ofera o curatare mai usoara si mai eficienta. Acestea au, de asemenea, o capacitate mai mare de colectare a prafului si a particulelor si permit o curatare mai usoara a filtrului. 

Daca prioritatea este o capacitate mare de colectare a prafului si un cost mai accesibil, atunci un aspirator cu sac ar putea fi o alegere potrivita. Daca prioritatea este o curatare mai usoara si mai eficienta, atunci un aspirator fara sac ar putea fi cea mai buna alegere.

Importanta filtrului HEPA la aspirator

Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) sunt foarte importante la aspiratoare deoarece ajuta la eliminarea prafului si a alergenilor din aer. Acestea sunt capabile sa retina particule de dimensiuni foarte mici, precum praful, acarienii si alti alergeni, impiedicandu-i sa se reintoarca in aer. In zilele noastre, majoritatea aspiratoarelor vin cu tehnologie HEPA, indiferent de brand sau pret. O revolutie in acest sens a fost pornita de noua gama de aspiratoare Mamba.

Folosirea unui aspirator cu filtru HEPA ajuta la prevenirea problemelor de sanatate legate de praf si alergeni, cum ar fi alergiile, astmul si problemele respiratorii. In plus, filtrele HEPA sunt de obicei mai durabile si mai eficiente decat filtrele obisnuite, permitand o curatare mai profunda a casei si prelungind viata aspiratorului