Compara produse:

Condensul si umiditatea din locuinta - cum se formeaza?

Adăugat de netcontrast 23.01.2023 0 Comentarii

Condensul este cosmarul oricarei proprietar de locuinta. Pe langa efectele neplacute pe care le poate avea pentru sanatatea ta, o casa sau o locuinta cu condens o poate face sa para rece, neprimitoare si foarte nesanatoasa. Problema nerezolvata poate conduce la implicatii asupra izolatiei si a structurii locuintei, lucruri care iti pot periclita bugetul.

Din fericire, depistat la timp, condensul poate fi stopat, cu ajutorul specialistilor si a tehnologiei moderne care se regaseste in magazinele de bricolaj si in cele online. Insa pana a-ti oferi solutii la aceasta problema, hai sa discutam putin despre ce inseamna condensul.

Ce este condensul?

Condensul incepe sa apara odata cu scaderea temperaturilor si reprezinta aburul care se strange pe geamuri, iar ulterior se transforma in picaturi de apa. Apa este umezeala din aer (ceea ce este normala, pana la un anumit nivel); daca ai observat aceste probleme si nu ai luat masuri, sansele ca igrasia si muceagiul sa apara sunt foarte mari. Dincolo de afectarea starii de sanatate, igrasia si mucegaiul strica obiectele de mobilier si chiar aparatele din locuinta.

Un prim pas pentru a scapa de condens este sa normalizezi nivelul de umiditate din locuinta. Un grad mare de umiditate apare din cauza aerului suprasaturat si a excesului de apa, care se depune pe geamuri si alte suprafete reci. Umiditatea este direct proportionala cu temperatura din locuinta - cu cat este mai cald, cu atat umiditatea este mai mica.

Cum rezolvi problema?

In primul rand, ca sa rezolvi problema trebuie sa afli de unde provine. Daca in fiecare zi se aduna apa pe geamuri si pereti, asta nu inseamna ca aerul este prea umed, ci ca exista punti termice. 

Asigura-te ca locuinta ta beneficiaza de incalzire corespunzatoare, constanta, pentru a impiedica fluctuatiile de temperatura, care pot genera condens. Alege aparate de incalzire disponibile la noi pe site. Iti punem la dispozitie o categorie variata de calorifere electrice, convectori sau aeroterme.

Puntea termica este o suprafata de contact a doua materiale cu capacitati de retinere a apei diferite, motiv pentru care au loc pierderile de caldura. De regula, puntile termice apar la imbinarile pilonilor de beton armat din pereti, la imbinarile dintre fatade si plansee, la contactul dintre tocul ferestrei si buiandrugul de beton, la soclul cladirii si pe perimetrul structurilor de inchidere ale fatadei.

Cum iti dai seama de prezenta umezelii?

Cel mai adesea, aerul dintr-o incapere umeda va avea un miros inchis. Totusi, nu ar strica sa verifici si urmatoarele:

  • Peretii - verifica daca peretele este rece sau umed; cauta semne de mucegai, tapet ondulat sau vopsea scorojita;
  • Geamurile - daca in fiecare dimineata observi condens pe geamuri si pervazuri inseamna ca nivelul de umiditate este foarte ridicat;
  • Baia si bucataria - verifica daca sunt semne de mucegai pe chit, pe elementele de etansare, pe cadrele ferestrei si pe tavan; de asemenea, verifica si dulapurile, daca sunt patate sau au un miros inchis;
  • Mobilierul si accesoriile moi - mucegaiul se poate forma in interiorul jaluzelelor, pe draperii, pe suprafetele tapitate.

Aparitia umezelii in majoritatea cazurilor

De cele mai multe ori, umezeala apare din cauza:

  • Ventilatiei slabe - aerul umed trebuie evacuat din incapere, cu ajutorul unor dezumidificatoare moderne; in caz contrar, acesta se acumuleaza si se produce condensul;
  • Gatitului - este foarte important ca aburii si mirosul din timpul gatitului sa fie eliminate; de mare ajutor este instalarea unei hote;
  • Bailor si a dusurilor cu apa fierbinte - dupa fiecare baie, camera trebuie bine aerisita;
  • Uscatul rufelor - de preferat sa se realizeze pe balcon sau in spatii ventilate, astfel incat sa se elimine umezeala.