-
Coșul este gol!
Adesea, cand ne gandim la un dezumidificator, asociem rolul acestuia cu lunile de toamna, ploioase, unde nivelul de umiditate este mult mai ridicat. Pe parcursul lunilor de toamna, umiditatea din atmosfera creste foarte mult, evident in functie de climat si localizarea geografica.
De regula, iarna, cu al sau ger, presupune un aer exterior mult mai uscat, de unde apare si necesitatea ca in locuinte de la bloc (in special) sa se foloseasca un umidificator, aparat electrocasnic al carei meniri este sa creasca umiditatea din locuinta.
Totusi, intrebarea care se impune este: ”De ce am avea nevoie de un dezumidificator daca aerul este mai uscat iarna?”. Despre motivele si situatiile in care folosirea acestuia este chiar indicata vom discuta in acest articol.
Frigul este cel mai ingrijorator aspect al sezonului rece, insa nici umiditatea nu ar trebui sa ne lase indiferenti. Locuintele moderne, in special, sunt construite astfel incat pierderile de caldura sa fie reduse la minim. Totodata, sunt si mai multe locuinte care nu sunt izolate termic, motiv pentru care sunt mult mai predispuse la aparitia umezelii cu toate efectele ei.
Un lucru trebuie adaugat - tehnicile moderne de constructie intrerup circulatia libera a aerului prin pereti si ziduri, ceea ce se traduce printr-un risc mult mai crescut ca aerul interior sa devina slab calitativ. Astfel, aerul din interior nu doar mentine caldura, ci inmagazineaza si orice picatura de umiditate, rezultata din gatit, baie, spalatul si uscatul rufelor etc.
Astfel, toate aceste activitati, inclusiv prezenta umana, favorizeaza aparitia condensului, a igrasiei si a mucegaiurilor, cel mai adesea vizibile la nivelul geamurilor termpoan si al grafurilor. Oricat de mult am mentine geamurile deschise, umezeala nu dispare imediat. O buna solutie de a rezolva aceasta problema implica achizitia unor dezumidificatoare performante.
In conditiile in care umiditatea persista in locuinta, semnele sunt foarte usor de recunoscut: senzatia de aer jilav, insotit de mirosul de inchis, condens in zonele reci, pe ferestre sau pe peretii exteriori si primele semne de igrasie.
O solutie pe care ai putea-o incerca poate fi deschiderea larga a tuturor geamurilor locuintei, timp de cateva minute. Aceasta varianta poate fi o buna solutie daca aerul exterior este mai uscat decat cel interior. Insa are si dezavantajele sale: ventilarea prelungita va necesita un efort termic crescut pentru reincalzirea spatiului.
O solutie mult mai moderna la aceasta problema este folosirea unui dezumidificator; nu va trebui sa stai in frig cateva minute cata vreme casa se aeriseste si, in plus, are si un consum redus de energie electrica.
Acest dispozitiv de ultima tehnologie permite controlul umiditatii aerului. Astfel, folosindu-l se poate extrage umiditatea cu densitate mare de vapori (cum este cazul bucatariei si al baii) sau se poate evita distributia umiditatii excesive in intreaga locuinta.
Totodata, trebuie mentionat ca indepartarea umiditatii excesive are si un efect benefic asupra confortului si sanatatii familiei. Un aer incarcat de prea multa umiditate nu este doar un mediu propice pentru dezvoltarea igrasiei si a mucegaiului, dar poate creste riscul de afectiuni pulmonare, stari de oboseala sau lipsa concentrarii.
Un dezumidificator modern contribuie in mod semnificativ si la purificarea aerului. Daca optezi pentru un model cu filtru HEPA sau alte tipuri moderne, aerul recirculat va fi curatat pe masura ce aparatul functioneaza. In cateva saptamani vei vedea efectele, atunci cand filtrul va fi plin de impuritati