Compara produse:

De ce se aburesc geamurile termopan la interior?

Adăugat de netcontrast 14.11.2022 0 Comentarii

Geamuri care ”transpira”, umezeala si aer greu de respirat? Toate acestea te duc cu gandul la un peisaj de Bacovia, asa-i? Felul in care te simti in locuinta ta dicteaza, in mare masura, chiar si felul in care te simti si te raportezi la munca cotidiana. 

Astfel, daca desenele pe geamurile aburite nu te mai distreaza si te-ai saturat sa stergi mereu picaturile de apa, ar fi cateva lucruri care te-ar putea ajuta sa scapi de condensul din locuinta. Este destul de neplacut sa fii nevoita sa stergi picaturile de apa de pe geam sau chiar sa folosesti produse chimice cu un miros intepator pentru a indeparta petele de mucegai sau chiar igrasia. In aceste conditii, multe persoane se grabesc sa dea vina pe geamurile de termopan, cand problema ar putea fi in alta parte. 

Ce este condensul?

In primul rand este important sa stii faptul ca este un fenomen natural, care se produce in prezenta mai multor factori, reprezentand trecerea apei din starea gazoasa in cea lichida. Ne gandim la condens atunci cand aerul cald si umed intra in contact cu suprafetele reci, insa fenomenul este mai complex de atat. 

Aerul din jurul nostru este format dintr-un amestec de gaze, unul dintre aceste gaze fiind chiar apa, sub forma de vapori. In aer se produce un fenomen complex de echilibrare a cantitatii de gaze, astfel incat sa nu aiba loc dezechilibre majore care ar putea pune in pericol intreg mediul inconjurator.

Cu alte cuvinte, aerul poate tine o anumita cantitate de vapori, direct proportionala cu temperatura acestuia. Punctul in care se produce dezechilibrul si apa trece in stare lichida poarta denumirea de punct de roua. Aici este momentul in care se produce condensarea. 

Cum si cat de mult ne afecteaza condensul?

Destul de mult, spun specialistii. Oamenii, prin structura lor, au nevoie de o umiditate cuprinsa intre 30 si 60% pentru a putea respira normal. In momentul in care umiditatea depaseste acest prag, aerul din incapere devine uscat si poate duce la aparitia diverselor probleme respiratorii, mai ales daca problema este neglijata. 

O problema si mai mare apare atunci cand nivelul de umiditate creste: in aceasta situatie, condensul se depune pe toate suprafetele, intretinand, astfel, o permanenta stare de umezeala in aer - ferestrele termopan transpira, mobila se umfla sau se deformeaza, iar cu timpul (mai ales daca nu investesti intr-un dezumidificator performant) apar petele de mucegai, apoi igrasia.

In ce situatii apare condens pe geamuri?

Condensul de la geamul termopan apare, de regula, in trei zone: la exterior, la interior si intre geamuri. Dintre acestea, doar aparitia condensului intre geamuri poate fi un indicator al viciului de fabricatie al geamurilor termopan. 

In ceea ce priveste umiditatea de pe partea interioara a geamurilor, aceasta poate creste in urma activitatilor cotidiene, precum: gatitul, spalatul si uscatul rufelor, spalatul podelelor si al geamurilor, calcatul cu aburi si chiar prezenta unui numar prea mare de persoane la interior. 

In ceea ce priveste condensul geamurilor la exterior, ar fi bine sa stii ca apare in special dimineata, cand aerul de afara are o temperatura mult mai ridicata decat cea a geamului. Practic, ar fi bine de stiut ca in situatia in care apare condensul exterior acest lucru este chiar un indicator al eficientei izolarii termice.

Adevarata problema apare atunci cand condensul se regaseste intre foile de geam termopan. Aceasta problema indica fie un defect de fabricatie, fie faptul ca geamurile s-au deteriorat, in urma utilizarii indelungate. Este important, in acest caz, sa se faca o verificare minutioasa pentru a determina cauza, deoarece un geam termopan cu probleme pe partea de izolatie inseamna si o eficienta energetica mai scazuta