Compara produse:

Cele mai comune intrebari despre ce este si cum functioneaza un dezumidificator?

Adăugat de rohnson 14.10.2022 0 Comentarii

Odata cu sosirea anotimpului de toamna si scaderea brusca a temperaturilor, in fiecare dimineata observam pe suprafata geamurilor umezeala, cauzata de diferenta de temperatura dintre interior si exterior. 

Astfel, o buna metoda de a scapa de aceasta problema este sa aerisim temeinic intreaga locuinta. Totodata, pe piata se gasesc si o multime de modele de dezumidificatoare, electrocasnice moderne care, prin principiul lor de functionare, elimina excesul de umiditate din aer, pentru a controla si mentine calitatea aerului din locuinta. 

Multe cercetari, realizate de catre oamenii de stiinta americani si britanici, au relevat faptul ca umiditatea crescuta din locuinta afecteaza in mod semnificativ sanatatea noastra, din cauza alergenilor, dar si structura de rezistenta a locuintei, piesele de mobilier si chiar electronicele si electrocasnicele.

Totodata, trebuie mentionat ca un nivel crescut de umiditate duce la aparitie mucegaiului si a igrasiei, care se dezvolta foarte repede in mediile cu aer umed si cald. Totodata, locuitorii pot avea probleme cu sistemul respirator si chiar si calitatea somnului scade semnificativ.

Si pentru ca multe persoane inca sunt sceptice cu privire la achizitia unui dezumidificator, in acest articol raspundem la cele mai comune intrebari despre cum functioneaza si care sunt avantajele pe care le ofera. 

Mai exact, ce face un dezumidificator?

Prin sistemul sau de functionare, dezumidificatorul elimina apa din aerul din locuinta, pana cand umiditatea scade la un nivel de 35-40%. Odata atins acest nivel, dezumidificatorul mentine automat acest indice, fara a mai fi nevoie de interventia utilizatorului. 

Ce reprezinta umiditatea relativa?

Umiditatea relativa este masura cantitatii de apa din aer, in raport cu cantitatea de aer care ar fi putut fi mentinuta la un nivel stabil de saturatie. Se exprima sub forma procentuala, iar potrivita ar trebui sa se plaseze intre 35-40%. Daca umiditatea relativa este de 100%, aerul din locuinta este plin de apa, ceea ce creeaza un mediu propice pentru a se forma condensul. 

De unde provine apa din aer?

Apa se gaseste in aer, indiferent ca este interior sau exterior. La interior, cantitatea de apa din aer difera in functie de activitatile zilnice, de la gatit si spalat, pana la respiratie. Inclusiv acvariile cu pesti sau plantele cresc cantitatea de apa din aer. 

Cum functioneaza dezumidificatorul?

Cele mai multe dezumidificatoare au un sistem de functionare simplu: acestea trag aerul din incapere printr-o baterie racita, catre sistemul de racire. Vaporii de apa se condenseaza pe suprafata rece, iar lichidul se colecteaza in recipientul de dedesubt. 

In cat timp se ajunge la controlul umiditatii?

Ca umiditatea sa fie tinuta sub control este important ca dezumidificatorul sa fie ales in functie de dimensiunile camerei. Astfel, umiditatea poate reveni la normal in doar cateva zile, maximum o saptamana.

Cat de multa apa elimina un dezumidificator?

Raspunsul la aceasta varianta tine cont de 3 factori, printre care puterea dezumidificatorului, temperatura din camera si umiditatea relativa a aerului. Dupa ce umiditatea relativa a fost redusa, dezumidificatorul trebuie sa functioneze intermitent pentru a mentine nivelul selectat. 

Apa din recipientul colector poate fi folosita?

Apa rezultata, denumita condens, poate fi folosita pentru fierul de calcat sau pentru a uda plantele. Cu toate acestea, aceasta apa rezultata nu trebuie consumata de oameni sau animale, deoarece poate contine substante nocive, inclusiv spori de mucegai, virusi, polen, bacterii etc. 

Cat de mare trebuie sa fie dezumidificatorul pe care il aleg?

In principiu, alegerea dezumidificatorului trebuie sa tina seama de dimensiunea camerei, dar si de umiditatea din aer. Cele de dimensiuni reduse sunt potrivite pentru orice locuinta de pana in 3 camere; cele mari sunt destinate caselor si apartamentelor de pana la 5 camere. Recomandarea este sa alegi un dezumidificator mai mare, pentru ca nu se stie niciodata. 

Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un dezumidificator?

Oriunde zgomotul nu deranjeaza sau unde nivelul de umiditate relativa este ridicat (cum ar fi spalatoria si uscatoria), la 15 centimetri de perete. 

Ce cantitate de apa poate extrage dezumidificatorul in 24 de ore?

Majoritatea producatorilor trec pe eticheta undeva intre 8 si 12 litri/zi, insa aceste cifre se obtin in zonele cu umiditate crescuta, unde aparatul functioneaza continuu. 

Consultă gama interesanta de dezumidificatoare disponibila la noi pe site!