-
Coșul este gol!
Odata cu sosirea anotimpului de toamna si scaderea brusca a temperaturilor, in fiecare dimineata observam pe suprafata geamurilor umezeala, cauzata de diferenta de temperatura dintre interior si exterior.
Astfel, o buna metoda de a scapa de aceasta problema este sa aerisim temeinic intreaga locuinta. Totodata, pe piata se gasesc si o multime de modele de dezumidificatoare, electrocasnice moderne care, prin principiul lor de functionare, elimina excesul de umiditate din aer, pentru a controla si mentine calitatea aerului din locuinta.
Multe cercetari, realizate de catre oamenii de stiinta americani si britanici, au relevat faptul ca umiditatea crescuta din locuinta afecteaza in mod semnificativ sanatatea noastra, din cauza alergenilor, dar si structura de rezistenta a locuintei, piesele de mobilier si chiar electronicele si electrocasnicele.
Totodata, trebuie mentionat ca un nivel crescut de umiditate duce la aparitie mucegaiului si a igrasiei, care se dezvolta foarte repede in mediile cu aer umed si cald. Totodata, locuitorii pot avea probleme cu sistemul respirator si chiar si calitatea somnului scade semnificativ.
Si pentru ca multe persoane inca sunt sceptice cu privire la achizitia unui dezumidificator, in acest articol raspundem la cele mai comune intrebari despre cum functioneaza si care sunt avantajele pe care le ofera.
Prin sistemul sau de functionare, dezumidificatorul elimina apa din aerul din locuinta, pana cand umiditatea scade la un nivel de 35-40%. Odata atins acest nivel, dezumidificatorul mentine automat acest indice, fara a mai fi nevoie de interventia utilizatorului.
Umiditatea relativa este masura cantitatii de apa din aer, in raport cu cantitatea de aer care ar fi putut fi mentinuta la un nivel stabil de saturatie. Se exprima sub forma procentuala, iar potrivita ar trebui sa se plaseze intre 35-40%. Daca umiditatea relativa este de 100%, aerul din locuinta este plin de apa, ceea ce creeaza un mediu propice pentru a se forma condensul.
Apa se gaseste in aer, indiferent ca este interior sau exterior. La interior, cantitatea de apa din aer difera in functie de activitatile zilnice, de la gatit si spalat, pana la respiratie. Inclusiv acvariile cu pesti sau plantele cresc cantitatea de apa din aer.
Cele mai multe dezumidificatoare au un sistem de functionare simplu: acestea trag aerul din incapere printr-o baterie racita, catre sistemul de racire. Vaporii de apa se condenseaza pe suprafata rece, iar lichidul se colecteaza in recipientul de dedesubt.
Ca umiditatea sa fie tinuta sub control este important ca dezumidificatorul sa fie ales in functie de dimensiunile camerei. Astfel, umiditatea poate reveni la normal in doar cateva zile, maximum o saptamana.
Raspunsul la aceasta varianta tine cont de 3 factori, printre care puterea dezumidificatorului, temperatura din camera si umiditatea relativa a aerului. Dupa ce umiditatea relativa a fost redusa, dezumidificatorul trebuie sa functioneze intermitent pentru a mentine nivelul selectat.
Apa rezultata, denumita condens, poate fi folosita pentru fierul de calcat sau pentru a uda plantele. Cu toate acestea, aceasta apa rezultata nu trebuie consumata de oameni sau animale, deoarece poate contine substante nocive, inclusiv spori de mucegai, virusi, polen, bacterii etc.
In principiu, alegerea dezumidificatorului trebuie sa tina seama de dimensiunea camerei, dar si de umiditatea din aer. Cele de dimensiuni reduse sunt potrivite pentru orice locuinta de pana in 3 camere; cele mari sunt destinate caselor si apartamentelor de pana la 5 camere. Recomandarea este sa alegi un dezumidificator mai mare, pentru ca nu se stie niciodata.
Oriunde zgomotul nu deranjeaza sau unde nivelul de umiditate relativa este ridicat (cum ar fi spalatoria si uscatoria), la 15 centimetri de perete.
Majoritatea producatorilor trec pe eticheta undeva intre 8 si 12 litri/zi, insa aceste cifre se obtin in zonele cu umiditate crescuta, unde aparatul functioneaza continuu.
Consultă gama interesanta de dezumidificatoare disponibila la noi pe site!