-
Coșul este gol!
”Burger slab caloric”... Suna aproape prea frumos pentru a fi adevarat, nu-i asa?! Daca suntem la dieta, in zilele de cheat vrem sa ne delectam cu un burger delicios, suculent si crocant, dar cu mult mai putine din caloriile pe care le are varianta traditionala.
E destul de greu sa incepem sa avem un stil de viata sanatos, dar si mai greu sa il ducem mai departe, avand in vedere ca "fast-food-ul" este o optiune convenabila, dar si rapida de a ne potoli foamea.
Dar daca suntem la regim am putea sa mancam un burger delicios, dar mult mai sanatos? Oare friteuza cu aer cald, dispozitivul de bucatarie care a facut senzatie in ultimii ani, poate sa transforme acest vis intr-o realitate?
Ce face un burger sa fie cu adevarat delicios nu este doar carnea (sau alternativa vegetala), ci si crusta crocanta si interiorul suculent, puse in valoare de selectia de condimente si sosuri. Doar ca fiecare ingredient adauga si un numar de calorii, grasimi si carbohidrati la profilul nutritional total al burgerului. Astfel, misiunea de a crea un burger "slab caloric" nu este doar o provocare gastronomica, ci si un exercitiu de echilibru intre placere si sanatate.
In ultima perioada, friteuza cu aer cald este prezentata ca solutia ideala pentru cei care isi doresc o alimentatie mai sanatoasa, dar nu sunt dispusi sa renunte la alimentele lor preferate.
Dispozitivul utilizeaza un sistem de ventilatie avansat, prin care circula aerul incalzit in jurul alimentelor plasate in cos. Acest aer, incalzit la temperaturi de pana la 200 de grade Celsius, inlocuieste uleiul traditional de gatit. Astfel, alimentele sunt preparate fara a fi scufundate in ulei.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizarii unei friteuze cu aer cald este reducerea semnificativa a caloriilor si a grasimilor. Daca luam exemplul burgerului, prajirea in ulei adauga zeci sau chiar sute de calorii la profilul nutritional. In contrast, friteuza cu aer cald reduce continutul de grasimi cu pana la 70-80%, facand un burger nu doar delicios, dar si mai sanatos.
Primul si cel mai evident beneficiu al utilizarii unei friteuze cu aer cald este reducerea numarului de calorii si a grasimilor saturate. Un burger preparat in mod traditional contine pana la 600-700 de calorii si un nivel ridicat de grasimi saturate. Cu friteuza cu aer cald, acest numar este redus semnificativ, fara a sacrifica textura crocanta si gustul.
Este un adevar universal ca alimentele nesanatoase sunt mai gustoase - un detaliu pe care evolutia l-a programat in noi. Dar cand vine vorba de utilizarea unei friteuze cu aer cald pentru a prepara un burger "slab caloric", se pune inevitabil intrebarea: trebuie sa sacrificam gustul si textura pentru a obtine acele beneficii nutritionale?
Unul dintre atributele care fac un burger traditional atat de delicios este textura crocanta, obtinuta de obicei prin prajirea in ulei. Friteuza cu aer cald promite o textura similara, daca nu identica cu cea prajita in ulei.
Un alt aspect crucial al unui burger de calitate este suculenta si aroma sa. Cu o friteuza cu aer cald, unii sceptici se tem ca suculenta si aromele vor fi compromise, ceea ce nu este deloc adevarat cata vreme respecti reteta.
Daca dorim un burger cu continut caloric redus putem considera alternativele la carne, multe cu arome si texturi aproape insesizabile fata de carnea reala. Aceste alternative pot fi gatite la perfectie in friteuza cu aer cald, reducand si mai mult numarul de calorii si de grasimi saturate.
In locul maionezei sau ketchup-ului poti lua in considerare optiuni mai sanatoase - sosuri pe baza de iaurt, mustar sau chiar avocado; astfel te bucuri de gust si aroma, fara a adauga calorii inutile. Chiar si painea burgerului poate fi inlocuita cu optiuni mai sanatoase, cum sunt "chiflele facute din ciuperci Portobello”