Compara produse:

Umezeala excesiva si sanatatea pulmonara - cat de important este sa tinem sub control umiditatea din locuinta?

Adăugat de netcontrast 25.09.2023 0 Comentarii

Cand ne gandim la factorii care ne influenteaza sanatatea pulmonara, adesea ne concentram pe poluarea aerului, fumatul sau expunerea la alergeni. Doar ca lista nu se opreste aici, ci mai apare un factor, la fel de important, dar pe care alegem sa il ”scapam” din vedere - nivelul de umiditate din locuintele noastre. 

Umezeala excesiva poate avea un impact semnificativ asupra sistemului respirator si, prin extensie, asupra calitatii vietii noastre. Dar cat de des luam in considerare acest aspect? Probabil, prea putin!

Nivelul de umiditate dintr-un spatiu interior nu se refera doar la confortul personal, ci este si un factor care poate declansa sau agrava o serie de probleme medicale, din cauza virusurilor si a bacteriilor. 

Umezeala si sistemul respirator - care este legatura dintre cele doua?

Umiditatea influenteaza direct calitatea aerului pe care il respiram (prea uscat sau prea umed). Umezeala excesiva va submina eficacitatea mecanismelor naturale de aparare ale sistemului respirator, cum ar fi curatarea mucoaselor si activitatea celulelor imune. Acest lucru ne face mai susceptibili la infectii si contribuie la cronicizarea bronsitei sau a rinitei alergice.

Excesul de umiditate va creste si cantitatea de mucegai si acarieni din locuinta. Dincolo de miros sau stranut, acesti alergeni contribuie la dezvoltarea sau exacerbarea astmului si a altor afectiuni pulmonare. In acelasi timp, un aer prea uscat face ca particulele alergene sa ramana in aer pentru perioade mai lungi, crescand astfel riscul de probleme respiratorii.

Fumatul, expunerea la poluanti si predispozitia genetica sunt doar cateva dintre factorii care pot amplifica efectele negative ale unui nivel de umiditate inadecvat. De exemplu, fumatorii care locuiesc in medii cu umezeala ridicata pot experimenta simptome mai severe a functiei pulmonare, in comparatie cu fumatorii care traiesc in medii cu umiditate moderata.

Cauzele umezelii din locuintele noastre

In zonele cu climat umed, umiditatea excesiva nu poate fi evitata. Totusi, sunt si alte cauze pentru care umezeala ne invadeaza locuintele:

Comportamentul locatarilor  - gatitul frecvent, baile lungi si utilizarea uscatoarelor de haine in interior pot contribui la cresterea umezelii;

Materialele din care este construita locuinta - unele tipuri de izolatie, podele sau tapet, pot contribui la problemele legate de umezeala;

Sistemele de incalzire si aer conditionat - sistemele defectuoase sau ineficiente pot fie sa adauge umiditate in aer, fie sa il usuce excesiv.

Ce simptome apar din cauza umiditatii excesive?

Daca ai unul sau mai multe simptome din cele expuse mai jos prezinta-te la medicul specialist:

Agravarea simptomelor de astm si alergii - stranut, tuse, nas infundat, senzatia de sufocare;

Infectii respiratorii repetate;

Tuse seaca, persistenta, care nu trece nici dupa tratamentul specializat.

Cum combati eficient efectele umezelii?

Primul pas in controlul umiditatii este sa afli nivelul actual de umiditate. Un higrometru iti va oferi o informatie precisa si te poate ajuta sa afli daca trebuie sau nu sa iei masuri pentru a reduce sau a creste nivelul de umiditate din casa.

Si o ventilatie adecvata este esentiala pentru mentinerea unui nivel de umiditate optim. Folosirea ventilatoarelor in baie sau in bucatarie (inclusiv a hotei) va elimina umiditatea suplimentara generata de gatit, dus sau baie fierbinte.

In functie de nevoile specifice, un umidificator sau un model de dezumidificatoare inteligente s-ar putea dovedi utile. Nu uita si de faptul ca sistemele de aer conditionat si de incalzire trebuie intretinute in mod regulat pentru a functiona eficient. Un sistem de climatizare defectuos va spori nivelul de umiditate in casa.

In cazurile severe, cel mai probabil vor fi necesare modificari structurale ale locuintei, respectiv inlocuirea sau izolarea peretilor cu mucegai, instalarea de sisteme de ventilatie mai eficiente sau schimbarea materialelor folosite in constructie pentru a preveni acumularea de umiditate