Compara produse:

Afla cum purificatoarele de aer sunt de mare ajutor vara, pentru a combate praful din marile orase

Adăugat de netcontrast 24.09.2023 0 Comentarii

Pe timp de vara, cand temperatura devine insuportabila, rezidentii marilor orase nu se confrunta numai cu caldura sufocanta, ci mai ales cu aer tot mai viciat. Urbanizarea rapida si traficul rutier intens au creat premisele cresterii necontrolate a poluarii in marile metropole. 

Aceste particule nu sunt doar deranjante, ci pot avea efecte nefaste asupra sanatatii noastre. Respiram zilnic acest aer, iar pe termen lung, consecintele pot fi semnificative: iritatii, alergii, afectiuni respiratorii si multe altele.

Desi nu putem controla aerul exterior avem posibilitatea de a ne proteja spatiul personal de invazia acestor particule nedorite. In lupta pentru a le combate, purificatoarele de aer au devenit electrocasnice esentiale in casele multor romani. Ele reprezinta o solutie practica si eficienta, care contribuie semnificativ la mentinerea unui mediu curat si sanatos.

Ce sunt purificatoarele de aer?

La baza, purificatoarele de aer sunt dispozitive menite sa imbunatateasca calitatea aerului la interior, oferind un mediu sanatos si curat pentru cei care locuiesc sau lucreaza in spatiul respectiv. Ele sunt construite pentru a elimina diversele particule si contaminanti din aer: praf, polen, fum, mirosuri si alti poluanti microscopici.

Majoritatea purificatoarelor de aer moderne vin echipate cu multiple sisteme de filtrare. Primul filtru, adesea un pre-filtru, este menit sa capteze particulele mari (parul de animale sau praful grosier). Apoi, aerul trece prin filtrul principal, de cele mai multe ori HEPA, care capteaza si retine particulele mici (praful fin, polenul sau fumul). Pe piata exista si modele cu filtre suplimentare, cum este cel de carbon activ, care neutralizeaza mirosurile si noxele.

In afara sistemului de filtrare, anumite modele de purificatoare de aer folosesc tehnologii suplimentare de ionizare (care emite ioni negativi pentru a atrage si neutraliza particulele pozitive din aer) sau lumina UV, care distruge bacteriile si virusurile.

Praful din marile orase, inamicul care atenteaza la sanatatea noastra

Vara, cand temperaturile cresc si umiditatea scade, particulele de praf devin si mai volatile. Praful din mediul urban este un amestec complex de particule provenite din diverse surse: trafic rutier, constructii, poluare industriala, polen si multe altele. Acest amestec nu numai ca degradeaza calitatea aerului pe care il respiram, dar ne afecteaza si calitatea vietii, cauzand sau agravand problemele respiratorii si alergiile. 

Ca o solutie eficienta purificatoarele de aer ne ajuta sa luptam impotriva poluarii din orasele aglomerate. Dar cum functioneaza acestea?

Au multiple mecanisme de filtrare

Cel mai comun sistem folosit de purificatoarele de aer pentru a elimina praful este filtrarea mecanica, ce presupune trecerea aerului printr-unul sau mai multe filtre care capteaza si retin particulele.

Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) sunt standardul de aur in filtrarea aerului. Un filtru HEPA poate retine pana 99,97% din particulele de 0,3 microni sau mai mari. Datorita acestei eficiente, purificatoarele cu filtre HEPA sunt recomandate in special pentru persoanele cu alergii sau astm.

Pe langa filtrarea mecanica, anumite purificatoare folosesc ionizatoare, care elibereaza ioni negativi in aer. Acestia se ataseaza de particulele pozitive, cum ar fi praf, polen si fum, formand particule mai mari si mai grele care se aseaza pe podea sau alte suprafete, de unde pot fi curatate ulterior.

Desi ozonul poate fi eficient in eliminarea anumitor contaminanti, trebuie utilizat cu precautie, deoarece in cantitati mari devine daunator pentru sanatate. Unele purificatoare de aer folosesc ozonul pentru a neutraliza particulele si contaminantii, dar este crucial sa te asiguri ca dispozitivul nu produce ozon in cantitati prea ridicate.

Beneficiile folosirii purificatoarelor de aer pe timp de vara

Reducerea alergiilor

Pentru cei predispusi la alergii, vara este o perioada cu adevarat dificila. Purificatoarele de aer contribuie la eliminarea alergenilor, astfel incat sa te bucuri de un somn linistit si o viata cotidiana confortabila.

Combaterea poluantilor

Desi praful este principalul poluant, purificatoarele de aer isi demonstreaza eficienta si in eliminarea fumului de tigara, a poluantilor industriali sau chimici si gazelor de esapament.

Contribuie la cresterea calitatii vietii

O locuinta cu aer curat si sanatos se reflecta si in bunastarea generala. Somnul devine mai odihnitor, pielea si parul sunt mai sanatoase, iar riscul de afectiuni respiratorii este extrem de scazut.

La ce trebuie sa te uiti cand esti in cautarea unui purificator de aer?

Daca, in sfarsit, te-ai hotarat ca asa nu se mai poate, achizitia unui purificator de aer este cea mai buna investitie. Insa, nu uita, ca acesta trebuie ales in functie de nevoile tale si ale celorlalti membri ai familiei. 

Pentru inceput ia in calcul dimensiunea camerei in care urmeaza sa fie amplasat. Asigura-te ca purificatorul este capabil sa purifice aerul din intreaga camera. Apoi ai grija la filtrul pe care il alegi - desi cel HEPA este cel mai bun, pe piata vei gasi purificatoare de aer si cu alte optiuni. 

Vrei mai mult decat un purificator de aer? Atunci fii dispus sa platesti pretul corect! Modelele actuale au numeroase functii smart, precum pornirea sau oprirea de pe smartphone, functia de umidificare sau senzori de calitate a aerului.