-
Coșul este gol!
Se spune adesea ca bucataria este inima casei, un spatiu unde se combina ingrediente, se experimenteaza gusturi si se impartaseste bucuria meselor cu cei dragi. Aceasta este, fara indoiala, spatiul unde creativitatea se manifesta cel mai bine si, nu de putine ori, chiar si cele mai neobisnuite aparate sau ingrediente se transforma, surprinzator, in preparate absolut delicioase.
Asa cum un artist nu este limitat de pensulele sau culorile pe care le are, ci de modul in care alege sa le foloseasca, si un bucatar isi pune imaginatia la treaba pentru a-si surprinde musafirii cu delicii.
De-a lungul timpului am fost martorii evolutiei bucatariei - de la sobele traditionale si oalele de lut la aparatele moderne si sofisticate pe care le avem in zilele noastre. Masina de pasat rosii, spre exempu, cu designul simplu si robust, pare a fi exclusiv destinata pregatirii celebrei paste de rosii. Cu toate acestea, ce s-ar intampla daca am indrazni sa privim dincolo de utilizarea sa traditionala? Daca am putea sa o vedem ca oportunitate de a ne extinde orizonturile culinare?
Acestea fiind spuse, iata si alte moduri inedite prin care masina de pasat rosii devine un ajutor de nadejde:
Multe fructe sunt bogate in pulpa si pot fi trecute cu usurinta prin masina de pasat rosii pentru a obtine sucuri proaspete. Oamenii au devenit tot mai constienti de beneficiile unei diete bogata in fructe si legume proaspete, iar masina de pasat rosii devine un ajutor de nadejde in prepararea de bauturi delicioase si nutritive.
Desi multe gospodine au blendere sau storcatoare de fructe, masina de pasat rosii ofera o alternativa interesanta - permite obtinerea unei consistente dense si onctuoase, diferita de sucurile traditionale. Piersicile, nectarinele, strugurii, mango sau chiar kiwi sunt doar cateva dintre fructele ce pot fi transformate in bauturi delicioase cu ajutorul acestui electrocasnic.
Iata cateva retete ce merita incercate:
Smoothie tropical: paseaza mango, kiwi si ananas, apoi adauga lapte de cocos si putina menta proaspata;
Bauturi racoritoare de vara: are la baza piersici pasate, suc de lamaie, miere si apa minerala;
Smoothie pentru micul dejun: poti pasa struguri, adauga iaurt grecesc, miere, seminte de chia si un praf de scortisoara.
Cand vorbim de piureul de legume ne aducem aminte de copilarie, de mama sau bunica pregatind mancaruri cu multa dragoste. Totusi, piureul de legume din zilele noastre s-a transformat dintr-un aliment de baza intr-o componenta cheie a bucatariei gourmet.
Piureul de legume nu este doar o pasta omogena de legume fierte sau sotate. Cand il pregatim scoatem in evidenta caracterul unic al legumelor, intr-o forma concentrata. Desi blenderele sau mixerele verticale sunt frecvent folosite pentru a face diverse piureuri, masina de pasat rosii le confera o textura aparte - se pastreaza consistenta fina, dar suficient de densa.
Desi cartofii sunt cel mai adesea asociati cu piureul, multe alte legume sunt perfecte pentru aceasta tehnica:
Prepararea gemului sau a jeleurilor
In amintirile multora dintre noi, gemurile si jeleurile facute in casa ocupa un loc special. Chiar daca traditia prepararii conservelor este veche, asta nu inseamna ca nu exista loc pentru inovatie. Si unde se potriveste mai bine aceasta inovatie decat in utilizarea masinii de pasat rosii in acest proces?
Folosirea masinii de pasat rosii in prepararea gemurilor sau jeleurilor poate parea neobisnuita la prima vedere, dar permite separarea pulpei de coaja si samburi, pastrand textura naturala a gemului.
Gemurile si jeleurile pot fi facute din:
Unul dintre avantajele majore ale masinii de pasat rosii este capacitatea de a controla textura finala a produsului. Vrei un gem granulos? Trece fructele doar o data. Pentru un jeleu mai fin repeta procesul.
Inghetata este, fara indoiala, un desert iubit de toate varstele. Cu toate acestea, majoritatea sortimentelor de inghetata din magazine sunt pline de zahar, coloranti si aditivi.
In timp ce majoritatea oamenilor asociaza masina de pasat rosii cu preparate sarate sau dulce-acrisoare, aceasta poate fi folosita si pentru a obtine o baza fina pentru inghetata. Fructele pasate astfel isi pastreaza densitatea si textura.
Primul pas consta in alegerea fructelor proaspete si coapte. Bananele, capsunile, mango, piersicile sunt excelente optiuni. Asigura-te ca sunt curatate, decojite si fara samburi (acolo unde este cazul) inainte de a le pasa.
Pune fructele in masina de pasat rosii. Vei obtine o pasta fina, omogena si delicioasa. Daca vrei o textura granuloasa pentru inghetata, paseaza-le doar partial. In locul zaharului poti adauga indulcitori naturali (miere, sirop de agave sau de artar). Daca fructele alese sunt suficient de dulci nu mai sunt necesari indulcitorii.
Amesteca piureul de fructe cu iaurtul grecesc, laptele de cocos sau cel obisnuit, pentru a obtine o baza cremoasa. Toarna amestecul intr-un vas si lasa-l la congelator pana cand se intareste.
Alternative si adaugiri