Compara produse:

Top conserve pentru iarna pe care le poti face cu o masina de pasat rosii

Adăugat de netcontrast 17.07.2023 0 Comentarii

Cand vine vorba de conserve pentru iarna, romanii au demonstrat, in nenumarate randuri, o impresionanta abilitate de a transforma roadele toamnei in delicii culinare pentru zilele friguroase de iarna. 

De la bulionul intens si aromat, la salsa picanta pentru zilele cand vor sa adauge un plus de savoare mancarii, gospodinele nu mai prididesc cu pregatirile. Cum vremea dulceturilor a trecut, doamnele de casa si-au facut planul pentru zacusca, ardei copti, muraturi si multe alte bunatati ce vor acompania mancarea grasa pe masa de sarbatoare.

Si pentru ca tot am adus in discutie conservele, cu totii stim ca romancele sunt asi in crearea celor mai bune bulioane, 100% naturale, ketchup-uri pentru paste si pizza, dar mai ales suc de rosii plin de vitamine si nutrienti. 

Si ca sa isi eficientizeze procesul, multe dintre gospodine au decis sa isi comande o masina de pasat rosii de la Rohnson, cu ajutorul carora sa proceseze cantitati mari de rosii, la minim de efort. La urma urmei, nu mai suntem pe vremea bunicii, sa ne chinuim cu masina de tocat manuala!

Top conserve la care romancele se pricep de minune: 

Bulionul de rosii

Bulionul de rosii reprezinta baza in bucataria romaneasca si este prezent in majoritatea preparatelor - ciorbe, tocanite, sarmale, stufat, dar si in paste. Astfel, de ce sa te complici cu o masina de tocat manuala, cand una electrica va crea un bulion grozav, cu o textura perfecta?

Iata o reteta simpla pentru bulion de rosii:

  • 10 kg de rosii bine coapte si sanatoase;
  • Sare dupa gust (aproximativ 2 lingurite);
  • O legatura de marar si busuioc proaspat (optional).

Spala bine rosiile si indeparteaza petele si partile stricate. In functie de preferinte le poti toca in bucati mici, pe care mai apoi de introduci in masina de pasat. Pasarea rosiilor se face de doua ori pentru a extrage toata pulpa.

Sucul si pulpa rezultata se pun intr-o oala mare, peste care se adauga sarea si se amesteca bine. In functie de preferinte se pot adauga si ierburi proaspete, tocate marunt, pentru un gust mai bogat.

Se pune oala pe foc si se lasa sa fiarba la foc mediu, amestecand din cand in cand pentru a preveni lipirea continutului de fundul vasului. Cand bulionul incepe sa se ingroase se lasa focul mic. Atunci cand a ajuns la consistenta dorita se toarna fierbinte in borcane sterilizate, care mai apoi trebuie racite la temperatura camerei.

Salsa de Rosii

O alta conserva pe care romanii au inceput sa o foloseasca in diverse retete internationale este salsa. Acest sos picant, originar din bucataria mexicana, este o alternativa savuroasa la bulionul traditional romanesc si adauga o nota exotica mancarurilor preparate.

Ca ingrediente sunt necesare:

  • 5 kg de rosii bine coapte;
  • 2 ardei iute sau jalapeno (in functie de cat de picant mananci);
  • 2 ardei Kapia;
  • 1-2 cepe mari;
  • 4 catei de usturoi;
  • O legatura de coriandru proaspat;
  • Sare si piper dupa gust;
  • Sucul de la 2 lamai.

Rosiile se spala, apoi se paseaza. Ulterior se taie ardeii, ceapa si usturoiul marunt si coriandrul proaspat. In oala cu rosii pasate se adauga ingredientele taiate, sucul de lamaie, sarea si piperul, apoi se amesteca.

Se pune vasul pe foc si se lasa compozitia sa fiarba pentru aproximativ 20-30 de minute sau pana cand se ingroasa la consistenta dorita. Cand salsa este gata se toarna fierbinte in borcane, lasand un spatiu de aproximativ un centimetru la gura borcanului. Inchide-le bine borcanele si lasa-le sa se raceasca.

Ketchup

Ketchup-ul este o alta optiune delicioasa, iar prepararea lui acasa iti va permite sa controlezi ingredientele si sa-l adaptezi preferintelor tale.

  • Pentru reteta ai nevoie de:
  • 5 kg de rosii bine coapte;
  • 500 ml de otet de mere;
  • 400 g de zahar brun;
  • 2 lingurite de sare;
  • 1 lingurita de piper;
  • 1 lingurita de nucsoara;
  • 1 lingurita de cuisoare macinate;
  • 1 lingurita de scortisoara macinata;
  • 1 ceapa mare tocata marunt;
  • 2 catei de usturoi tocati marunt.

Sucul de rosii

In final nu trebuie sa uitam de sucul de rosii! Acesta este extrem de usor de preparat cu o masina de pasat rosii si poate fi folosit ca baza pentru supe si ciorbe sau ca bautura nutritiva, pentru o doza sanatoasa de vitamine si antioxidanti.

Ingrediente:

  • 10 kg de rosii coapte si sanatoase;
  • Sare dupa gust (aproximativ 2 linguri).

Spala rosiile in apa rece, indeparteaza coditele si orice parti stricate. Taie-le in sferturi sau in jumatati, in functie de marimea lor. Foloseste-te de masina de pasat pentru a obtine sucul si pulpa de rosii, fara seminte si pielite.

Transfera sucul obtinut intr-o oala mare si adauga sare. Amesteca bine si adu-l la punctul de fierbere pe foc mediu. Odata ajuns la punctul de fierbere, redu focul si lasa sucul sa fiarba timp de 10 minute, amestecand ocazional.

In acest timp pregateste borcanele pentru conservare, sterilizandu-le. Cand sucul este gata, toarna-l fierbinte, lasand un centimetru pana la gura borcanului. Inchide bine borcanele si lasa-le sa se raceasca.

Sucul de rosii este o baza excelenta pentru multe feluri de mancare, inclusiv supe, tocanite si sosuri. Poate fi, de asemenea, baut ca atare, pentru o doza sanatoasa de vitamine si antioxidanti.