-
Coșul este gol!
Indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc, mereu exista ceva de facut, iar curatenia pare ca se numara printre acele sarcini care par sa nu se mai termine - mai o haina de pus la locul ei, de sters praful, de intins rufele proaspat spalate si lista poate continua.
Cu totii cadem de acord asupra faptului ca weekendul este pentru a-l petrece cu cei dragi, facand activitatile preferate, nu petrecandu-ne dimineata de sambata cu curatenia. Insa cum timpul este limitat pe parcursul saptamanii, vasele s-au strans, iar praful s-a asezat, nu mai este loc de tocmeala si treci la treaba.
Insa curatenia poate fi gata in timp record, fara stres si chiar cu un minim de efort, daca tii cont de sfaturile pe care ti le impartasim in acest articol. Sa incepem!
Cu alte cuvinte trebuie sa ai un plan! Astfel, vei reusi sa economisesti timp, energie si efort. Ai putea fi tentat sa incepi cu cea mai usoara sarcina, dar este mai eficient sa incepi cu cele mai grele sarcini, pentru a avea energie maxima.
In primul rand, identifica zonele problematice, care au nevoie de o atentie deosebita. Fie ca este vorba de bucatarie, baie, sau living, doar cu o planificare atenta poti curata aceste incaperi eficient.
La fel de important este sa iti stabilesti si un timp limita pentru efectuarea fiecarei sarcini. Doar astfel vei ramane concentrata pe ce ai de facut si vei evita sa faci activitati nesemnificative. Ordinea in care curati diferitele zone ale casei tale poate avea, de asemenea, un impact asupra eficientei. De aceea este bine sa incepi de sus in jos si de la interior spre exterior.
Si un sistem de organizare se va dovedi util - o cutie sau un cos pentru obiecte pierdute, sa ai un sistem pentru sortarea rufelor sau sa organizezi lucrurile dupa utilizare si nevoie.
A imparti curatenia in sarcini mai mici te ajuta sa economisesti timp pretios. In loc sa faci totul deodata, imparte-ti sarcinile in mai multe sesiuni de curatenie. Astfel te concentrezi mai bine pe fiecare sarcina in parte si previi oboseala.
Un alt mod de a economisi timp atunci cand faci curatenie este sa folosesti produsele potrivite. Cele universale pot fi utile, dar nu sunt intotdeauna cele mai eficiente. In functie de materialul sau zona pe care o curati este important sa alegi produsul adecvat. Acest lucru reduce timpul de curatare si iti imbunatateste rezultatele.
Tehnologia ne ofera o multitudine de optiuni pentru a ne automatiza sarcinile de curatenie. Aspiratoarele robot, de exemplu, pot face curatenie in timp ce tu te ocupi de alte lucruri. Desi necesita o investitie initiala, pot economisi mult timp pe termen lung.
Daca preferi aspiratorul traditional, ar fi bine sa stii ca achizitia unuia nou nu se face la voia intamplarii, ci tinand cont de dimensiunea si tipul casei tale, de prezenta animalelor de companie si de nevoile specifice de curatenie.
Aspiratoarele verticale sunt ideale pentru casele cu covoare multe, in timp ce cele cu cilindru sunt mai potrivite pentru case cu podele dure. Aspiratoarele de mana sunt o buna optiune pentru curatarea rapida a zonelor mici, in timp ce modelele robotizate sunt potrivite pentru curatarea regulata a intregii case fara supraveghere.
Daca ai animale de companie sau suferi de alergii ai putea avea nevoie de un aspirator cu filtrare de inalta eficienta - HEPA, care poate elimina particulele mici, cum ar fi praf, polen si fire de par de animale. Daca locuiesti intr-o casa mare s-ar putea sa ai nevoie de un aspirator cu o capacitate mare de colectare a murdariei.
Modelele actuale de aspiratoare Mamba vin cu o varietate de caracteristici suplimentare, cum ar fi atasamente pentru curatarea perdelelor sau a mobilierului tapitat, setari pentru diferite tipuri de podele etc.
Consecventa este cheia atunci cand vine vorba de curatenie. Stabilirea unui program de curatenie si respectarea lui poate face sarcina mai putin coplesitoare si mult mai eficienta. Incearca sa faci putina curatenie in fiecare zi, in loc sa astepti finalul de saptamana pentru curatenia generala