Compara produse:

Cartofi "prajiti" deliciosi, dar sanatosi? Iata cateva secrete pentru a-i gati in doar cateva minute la friteuza cu aer cald

Adăugat de netcontrast 03.04.2023 0 Comentarii

Cine nu iubeste cartofii prajiti?! Copii, adulti si varstnici deopotriva, fiecare dintre noi visam cu ochii deschisi la o portie imensa de cartofi prajiti, cu o salata de rosii si branza rasa… Din pacate, ca vrem sa recunoastem sau nu, excesul de grasimi si carbohidrati nu este deloc sanatos pentru sanatate. Dar un ”cheat day” o data pe saptamana cu siguranta nu va impune probleme.

Dar ai aflat ca exista o varianta mult mai sanatoasa de a consuma cartofii prajiti pe care ti-i doresti, fara grasimi, dar cu aceeasi textura crocanta? In ajutorul tau vine friteuza cu aer cald! Acest electrocasnic a revolutionat modul in care gatim si savuram cartofii prajiti si alte preparate crocante, fara nicio picatura de ulei! 

In general, friteuza cu aer cald este o optiune mai sanatoasa si mai convenabila pentru gatit alimente prajite, in timp ce friteuza traditionala este mai potrivita pentru a obtine o textura crocanta si un gust specific de ulei. 

Iata 8 secrete primite de la chefi de top pentru a pregati acasa cartofi perfecti si deliciosi in friteuza cu aer cald:

Alege cartofii potriviti

Primul secret pentru a pregati cartofi deliciosi in friteuze cu aer cald este alegerea cartofilor potriviti. Cartofii bine-copti, cu o textura ferma si un continut ridicat de amidon sunt ideali pentru prepararea in friteuza cu aer cald. Acestia se vor coace uniform si vor dobandi o crusta crocanta, in timp ce interiorul va ramane pufos si delicios.

Taierea si inmuierea cartofilor

Taierea uniforma a cartofilor este esentiala pentru gatira egala si textura crocanta. Taie cartofii in bastonase sau in formele dorite, avand grija sa pastrezi grosimea cat mai constanta. Inainte de a-i introduce in friteuza cu aer cald inmoaie-i in apa rece timp de cel putin 30 de minute (pentru a indeparta excesul de amidon si pentru a obtine o textura crocanta).

Uscarea si condimentarea

Dupa ce ai scurs cartofii, sterge-i bine cu un prosop de hartie sau un prosop de bucatarie curat. Cu cat indepartezi mai mult excesul de umiditate, cu atat vei obtine o crusta mai crocanta. Apoi condimenteaza cartofii cu ulei, sare si alte condimente, dupa preferinte. 

Preincalzirea friteuzei cu aer cald

Preincalzirea friteuzei cu aer cald este cruciala pentru a obtine textura crocanta a cartofilor. Incalzeste friteuza cu aer cald la temperatura indicata in instructiunile producatorului - de obicei, intre 180 si 200 de grade Celsius. Asigura-te ca friteuza cu aer cald este complet preincalzita inainte de a introduce cartofii; astfel vei evita coacerea inegala.

Dispunerea cartofilor in friteuza

Aseaza cartofii intr-un singur strat in cosul friteuzei cu aer cald, astfel incat aerul cald sa circule uniform. Evita, pe cat posibil, suprapunerea sau impingerea cartofilor, ce pot cauza coacerea neuniforma.

Intoarcerea cartofilor

Agita cosul friteuzei cu aer cald dupa aproximativ jumatate din timpul de coacere stabilit; intoarce-i cu o spatula constant, pentru a capata  o crusta aurie. 

Monitorizarea timpului de coacere

Monitorizeaza cu atentie timpul de coacere si nu lasa cartofii in friteuza cu aer cald mai mult decat este necesar. Diferitele tipuri si dimensiuni de cartofi necesita timpi diferiti de coacere, asa ca ar fi bine sa consulti instructiunile producatorului.

Servirea cartofilor

Dupa ce cartofii sunt gata, scoate-i din friteuza cu aer cald si aseaza-i pe o farfurie. Lasa-i sa se raceasca pret de cateva minute; astfel ei vor deveni si mai crocanti si mai gustosi. Ii poti servi cu sosurile preferate, cum ar fi ketchup, maioneza sau sos barbeque.