Compara produse:

Importanta aerului curat in prevenirea bolilor respiratorii

Adăugat de netcontrast 20.02.2023 0 Comentarii

Aerul curat este esential pentru o viata sanatoasa. In ultimii ani, poluarea aerului a crescut semnificativ, cauzand multe probleme de sanatate, de la boli respiratorii la alergii. Tocmai din acest motiv este deosebit de important sa intelegem cum aerul poluat ne afecteaza si sa luam masuri pentru a ne proteja. 

Din pacate, calitatea aerului si a vietii cetatenilor sunt doua criterii ce au un cuvant foarte mic de spus in ceea ce priveste dezvoltarea industriei si, in mod evident, profitul companiilor. Din acest motiv, nici nu este de mirare ca persoanele de toate varstele, mai ales copiii, au cel mai mult de suferit.

Solutii exista cata vreme suntem dispusi sa ne punem sanatatea pe primul plan. Daca la exterior mai mult decat a ne muta intr-o zona de munte nu putem face, la interior se gasesc multiple solutii pentru a ne proteja plamanii de poluarea cotidiana.

Aerul poluat si consecintele asupra sanatatii

Expunerea indelungata la aerul poluat poate avea consecinte serioase asupra sanatatii oamenilor. In zilele noastre, poluarea este cauzata de numeroase surse, cum ar fi arderile de combustibili fosili, emisiile din industrie si traficul rutier. Particulele fine si gazele nocive din aer (monoxidul de carbon, oxizii de azot si dioxinele) pot avea efecte negative asupra sistemului respirator, cardiovascular si imunitar.

In ceea ce priveste problemele respiratorii, cele mai comune simptome sunt tuse, dureri in gat, congestie nazala si dificultati de respiratie. In egala masura, poluarea, poate cauza sau agrava probleme existente, precum astmul, bronita si alte boli respiratorii. Persoanele cu probleme respiratorii preexistente, copiii si varstnicii sunt mult mai sensibili la efectele negative ale aerului poluat.

Si pe termen lung poluarea aerului are efecte nefaste. Poate cauza boli cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral. De asemenea, exista studii care arata ca poluarea poate creste riscul de cancer si diabet.

De ce este atat de important sa respiram un aer curat?

Aerul curat ne aduce noua, tuturor, o multime de beneficii fizice, psihice si pentru intreaga sanatate. Aerul curat poate ajuta la prevenirea si tratarea problemelor respiratorii, cum astmul si bronita. In plus, persoanele care traiesc in medii cu aer curat au mult mai putine sanse sa dezvolte cancer, diabet sau orice alte infectii cronice. 

Sfaturi practice pentru imbunatatirea calitatii aerului din locuinta

Daca tii la sanatatea ta si a celor dragi, cu siguranta iti doresti sa traiasca intr-un mediu curat, care sa nu le aduca prejudicii starii de sanatate generale. In acest sens, exista mai multe sfaturi practice care pot fi aplicate pentru a imbunatati calitatea aerului din casa ta:

  • Cumpara plante de interior: pot ajuta la curatarea aerului prin filtrarea particulelor fine si a gazelor nocive. Unii dintre cei mai eficienti purificatori sunt spathiphyllum, dracaena si ficusul;
  • Evita produsele de curatare chimice puternice: folosirea acestora conduce la eliberarea de gaze nocive in aer. Poti opta pentru alternativele naturale, cum ar fi otetul si sarea, pentru a curata si dezinfecta suprafetele din casa;
  • Foloseste un sistem de purificare a aerului: pe piata vei gasi o multime de modele de purificatoare aer, capabile sa elimine particulele fine, praful, acarienii, gazele nocive si alti contaminanti din aer; 
  • Deschide ferestrele si aeriseste casa: aerisirea regulata a casei este de ajutor. In plus, contribuie si la un nivel de umiditate optim; 
  • Evita fumatul in interior: fumatul elibereaza substante nocive in aer, periculoase pentru sanatatea ta si a celor din jur. 

In categoria sfaturilor practice poate fi inclusa si investitia intr-un sistem de purificare al aerului performant, o alegere inteligenta pentru sanatatea ta si a familiei. Aerul poluat din interiorul casei poate fi la fel sau chiar mai periculos ca cel exterior.. Desi costul este mai mare, un sistem de purificare al aerului este de mare ajutor in eliminarea particulelor fine, a gazelor nocive si a altor contaminanti din aer, oferind locuintei un mediu curat si sanatos pentru respiratie