Compara produse:

De ce nu este bine sa usuci hainele in casa?

Adăugat de netcontrast 14.12.2022 0 Comentarii

Din pacate, iarna nu este cel mai prielnic anotimp pentru uscarea rapida a hainelor. Iar daca nu ai o masina de spalat cu uscator poate dura chiar zile intregi pana ce rufele sunt gata spre a fi depozitate in dulapuri sau pe umerase.

Cu cat hainele ude stau mai mult in locuinta, cu atat cresti riscul ca mucegaiul si aparitia sa isi faca aparitia, lucru care poate conduce la aparitia si chiar agravarea diverselor alergii sau probleme respiratorii.

Teancul de haine umede pe care il scoti din masina de spalat rufe poate contine pana la 2 litri de apa. Daca nu ai posibilitatea sa intinzi hainele proaspat spalate pe un balcon deschis sau intr-o uscatorie este neaparata nevoie sa gasesti o solutie impotriva umezelii.

In acest articol te invitam sa afli care sunt riscurile la care te expui zilnic cand usuci rufele zilnic in locuinta, ce solutii ai la indemana si de ce este indicat sa respecti diverse reguli, astfel incat sa nu apara igrasia si mucegaiul.

Ce riscuri implica uscarea hainelor in spatiile inchise?

Sunt numeroase studii care au relevat faptul ca uscarea hainelor in locuinta poate creste nivelul de umiditate cu pana la 30%. Astfel, hainele care nu sunt bine stoarse contin o cantitate de apa de pana la 2-3 litri; chiar daca ai pus masina la program maxim de stoarcere (de 1000-1200 de rotatii), un litru de apa tot se va evapora in locuinta.

Excesul de umiditate cauzat de uscarea hainelor in casa, corelat cu nivelul scazut sau crescut al temperaturii, poate duce la aparitia:

  • Diverselor simptome respiratorii - este afectata in special mucoasa nazala, gatul si plamanii, fapt care poate conduce la acutizara astmului bronsic;
  • Aspergilozei - este o afectiune cauzata de ciupercile din familia Aspergillus fumigatus;
  • Pneumonia de hipersensibilitate  - este o reactie alergica a plamanilor la inhalarea in mod repetat a sporilor de ciuperci, a bacteriilor sau a altor substante chimice, prezente in detergenti si balsamuri de rufe;
  • Infectiilor respiratorii - cele mai comune sunt rinitele alergice, bronsitele, eczemele, fiind cauzate de alergenii din aer care se dezvolta din cauza umiditatii ridicate.

Trebuie mentionat si faptul ca uscarea hainelor in locuinta afecteaza, in mare masura, bebelusii si copiii mici, care au pielea foarte sensibila, iar sistemul imunitar este dezvoltat insuficient, persoanele cu diverse alergii, precum si persoanele in etate.

Reguli simple pentru rufe uscate si placut parfumate

Chiar daca locuiesti la bloc si nu dispui de spatiu exterior pentru uscarea rufelor sunt cateva reguli simple pe care daca le respecti poti elimina mirosul neplacut din locuinta, iar hainele sa se usuce mai repede.

De mare ajutor ar fi si amplasarea unui performant model de dezumidificatoare, astfel incat procesul sa fie si mai rapid. 

In ceea ce priveste recomandarile, iata ce ar fi indicat sa pui in aplicare:

  • Amplaseaza rufele de uscat in incaperi mici - chiar daca folosesti un dezumidificator caruia ii selectezi functia de uscarea a rufelor, pentru rezultate rapide ar fi bine sa le intinzi in spatii mici, ca de exemplu baia;
  • Nu pune hainele jilave pe calorifer - aceasta este o greseala des intalnita; hainele plasate pe calorifer nu vor face altceva decat sa duca la blocarea caldurii si la tendinta de a da mai mult agent termic, lucru care se va vedea si pe viitoarea factura;
  • Opteaza pentru un model de masina de spalat puternic - cu cat rufele vor fi stoarse mai bine, cu atat apa evaporata in procesul de uscare va fi in cantitate mai mica;
  • Apeleaza la ajutorul ventilatoarelor - chiar daca nu folosesti un dezumidificator, de mare ajutor iti va fi si un ventilator, care trebuie amplasat astfel incat sa usuce rufele catre fereastra sau usa exterioara;
  • Evita sa speli prea multe masini de haine - chiar daca familia este numeroasa, specialistii recomanda etapizarea spalarii hainelor;
  • Intinde rufele cat mai rasfirat - astfel se vor usca mai repede;
  • Gecile, camasile si rochiile trebuie puse pe umeras - aerul va circula mai bine printre rufe, iar asta creste suprafata de evaporare.