-
Coșul este gol!
Odata cu sosirea anotimpului rece apar tot mai multe probleme la nivelul constructiilor. Prea reci, prea umede, gresit construite, cladirile se deterioreaza mult mai repede in timpul iernii. O buna metoda de a reduce toate aceste probleme, dar si de a limita aparitia condensului, este izolarea locuintei cu ajutorul spumei poliuretanice.
Inainte de toate, ce este condensul?
Condensul este un proces fizic natural, prin care are loc transformarea vaporilor de apa. Altfel spus, din cauza diferentelor de temperatura, apa trece din starea gazoasa in cea lichida. La o constructie este foarte usor sa apara condensul, dat fiind ca mereu vor exista diferente de temperaturi dintre mediul interior si cel exterior; la confluenta acestora se gasesc peretii de rezistenta, ferestrele si planseele, considerate, de fapt, punti termice.
Puntea termica apare intr-o zona care permite schimburile de temperatura cu exteriorul. Acestea sunt o mare problema, mai ales in cazul eficientei energetice. Condensul poate aparea din cauza puntilor termice, dar la fel de bine este provocat si de lipsa izolatiei, gatitul, aburul produs si chiar simpla respiratie.
Cand apar problemele generate de condens?
In mod normal, in fiecare locuinta exista vapori de apa in aer. Problemele apar atunci cand, din cauza cantitatii prea mare de vapori, apare saturatia. In aceasta situatie, devine tot mai probabila condensarea pe suprafete si, implicit, aparitia igrasiei si a mucegaiului, cu implicatii serioase asupra sanatatii.
Ce probleme poate aduce lipsa izolarii termice?
Legatura dintre izolatia termica si condensul este un subiect intens dezbatut in ultima perioada. In cazul izolatiei termice realizate cu spuma poliuretanica apare mitul ca nu lasa casa sa respire. Aceasta informatie este cat se poate de falsa, dat fiind ca scopul unei astfel de izolatii este sa etanseze perfect structura si sa nu lase aerului sa treaca.
Tocmai pierderea de aer reprezinta una din cauzele principale de formare a condensului, care duce la igrasie si mucegai, mai ales daca nu se doreste achizitia unui model de dezumidificatoare performant. Atunci cand aerul cald din incapere trece izolatie, acesta va ajunge sa se raceasca, apoi sa se condenseze.
Cand izolarea termica a cladirilor nu este realizata pericolele sunt si mai mari. O casa care nu este izolata va avea de suferit de pe urma diferentelor de temperatura de la nivelul peretilor, unde se va simti cel mai mult diferenta de temperatura. In anotimpul rece, cand locuinta va fi incalzita, iar temperatura exterioara va scadea, va aparea si condensul pe pereti.
Ce probleme poate cauza lipsa incalzirii eficiente a casei?
O casa care nu este incalzita in mod constant are riscuri mult mai mari de a se confrunta cu condensul. Tocmai din acest motiv este important ca interiorul locuintei sa aiba o temperatura constanta, care sa permita uscarea aerului si mentinerea unei cantitati echilibrate de vapori de apa.
Ce probleme poate cauza lipsa aerisirii?
Este foarte important ca intreaga locuinta sa fie aerisita in mod recurent, macar o jumatate de ora pe zi, astfel incat sa existe un echilibru in interiorul camerelor. Atunci cand aerisirea nu este posibila sau este insuficienta, indicata ar fi si achizitia unui dezumidificator modern.