Compara produse:

Cum poti scapa de umezeala si condensul din camera?

Adăugat de netcontrast 09.11.2022 0 Comentarii

Suntem in luna noiembrie, putin ne mai desparte de prima zapada. Si cum temperaturile scazute au inceput sa fie o rutina, cu siguranta in ultima perioada ai constatat faptul ca umiditatea din locuinta este mult prea mare. De la geamurile aburite, pana la stropii de apa de pe faianta din baie, poate si mirosul intepator de igrasie, toate sunt semnele umezelii excesive.

Daca nu ai dat importanta acestor semne, atunci este foarte posibil ca in scurt timp sa apara, in diverse locuri, pete de culoare verzuie, chiar negre, cu un puf albicios. In aceasta situatie, deja te confrunti cu efectele neplacute ale umiditatii excesive.

Este importanta masurarea umiditatii?

Cu siguranta, da! Masurand in permanenta nivelul de umiditate vei obtine:

  • Imbunatatirea conditiei fizice si mentale - studiile arata ca nivelul de fericire este direct proportional cu nivelul de umiditate;
  • Economii la facturile de energie - mai ales la cea de incalzire.

Cum poti reduce umiditatea din locuinta?

De cele mai multe ori, masurile simple pot face o reala diferenta. In alte cazuri, cum ar fi aparitia igrasiei, este nevoie de actiuni mult mai drastice. 

Printre primele actiuni pentru a reduce umiditatea din casa se numara:

  • Aerisirea camerelor
  • Aerisirea camerelor se poate face tinand toate geamurile din casa larg deschise sau folosind ventilatorul si aparatul de aer conditionat. Vizate trebuie sa fie, in primul rand, bucataria, baia si subsolul. 

Totodata, gatitul, dusurile, utilizarea masinii de spalat si a unui uscator influenteaza in mod semnificativ nivelul de umiditate din aer, mai ales daca persoanele care locuiesc in casa prefera dusurile si baile lungi si fierbinti. 

Totodata, mai trebuie mentionat ca umiditatea din aer este direct proprtionala cu numarul persoanelor care locuiesc in casa. Altfel spus, o persoana care respira produce umiditate in proportie de ¼ din volumul unei cani de apa, in doar o ora. 

Temperatura 

Si temperatura este raspunzatoare pentru nivelul de umiditate din locuinta. Daca temperatura din casa este mai scazuta decat temperatura sugerata, nivelul de umiditate va fi mai usor de reglat. Totodata, ca temperatura sa nu creasca prea mult ar fi indicat sa acoperi mancarea cu capac si sa folosesti hota. 

Folosirea unui dezumidificator

Pe rohnson.ro sunt o multime de modele de dezumidificatoare, de la dispozitive portabile, de mici dimensiuni, pana la cele mari, cu actiune in intreaga casa. Cele mai populare sunt dezumidificatoarele desicante, respectiv cele care folosesc substante ce absorb in mod natural umezeala. Sunt o buna optiune in cazul in care in locuinta sunt valori termice si umiditate moderate. 

La fel de populare sunt si dezumidificatoarele mecanice sau frigorifice, care functioneaza dupa acelasi principiu al frigiderului sau a aerului conditionat. Aerul trece printr-o placa metalica racita, condensand umiditatea din aer, apoi se scurge in rezervorul de apa. Este o varianta foarte potrivita in cazul in care umiditatea este de la moderata pana la ridicata. 

Alte masuri de luat in casa si in jurul acesteia

Trebuie sa stii faptul ca un covor poate pastra umiditatea, de aceea este recomandat sa le elimini din design-ul locuintei. Facand acest lucru vei elimina si acarienii care se dezvolta intr-un mediu umed. 

La fel de buna mai este si optiunea de a aplica izolatii termice pe tevi si conducte. Practic, aceste izolatii ajuta la diminuarea ”transpiratiei” conductelor de apa rece.