-
Coșul este gol!
Toamna deja s-a instalat in tara noastra, iar temperaturile scazute de pe timpul noptii si al diminetii si-au (re)facut aparitia. Dat fiind ca traversam o perioada mai rece, in fiecare dimineata majoritatea ferestrelor din locuinta sunt aburite. Desi prima idee este sa dai vina pe tamplaria din PVC, mai asteapta putin.
Umiditatea, reprezentata de vaporii de apa amestecati cu aer, este atrasa de suprafetele mai reci din locuinta, iar ferestrele nu fac exceptie. Aerul rece nu poate tine la fel de multa umiditate ca cel cald, astfel ca ferestrele si usile mai reci decat temperatura camerei fac umezeala sa devina si mai vizibila.
In cazul acesta discutam de eficienta energetica pe care termopanele trebuie sa le-o ofere locuitorilor. Evident, in cazul termopanelor trebuie sa i se adauge si izolarea fonica, dar si o rezistenta mult mai ridicata, comparativ cu tamplaria clasica.
Etanseizarea corecta este o trasatura care denota buna functionare a geamurilor de tip termopan. Desi geamurile din PVC sunt mult mai sigure si mai rezistente fata de cele din lemn sau metal, de cele mai multe ori apare condensul pe geamuri, ca urmare a unei etanseizari cu probleme.
Aerul rece de la exterior abureste ferestrele dis-de-dimineata, lucru care duce la formarea de condens pe partea exterioara a geamului. In cazul acesta, prezenta vaporilor pe partea exterioara este un indicator al faptului ca fereastra izoleaza foarte bine.
Termopanul, prin garniturile din cauciuc si geamul de tipul Low-E ajuta la pastrarea caldurii la interior si nu permite frigului sa patrunda in locuinta. Astfel, geamul exterior nu se incalzeste din cauza temperaturii de la interior.
In cazul in care condensul apare pe ferestrele de la interior asta inseamna ca in locuinta exista un grad mare de umiditate de la gatit, spalatul vaselor, uscarea rufelor sau a neaerisirii adecvate a locuintei. Problema se poate rezolva foarte usor cu ajutorul unui model modern de dezumidificatoare.
Cel mai bun exemplu de geam aburit este la baie, unde gradul de umiditate este foarte ridicat. Dat fiind ca temperatura de afara este mult mai rece ca cea din interior, aburii din baie se depun pe suprafetele mai reci din incapere, cum ar fi gresia, faianta, oglinda. Deschizand geamul, problema este rezolvata.
Sunt si alte motive pentru care gradul de umiditate creste in locuinta, printre care:
Toate aceste lucruri conduc la aparitia igrasiei si a mucegaiului, probleme care afecteaza in mod semnificativ plamanii si copiii. Odata instalat mucegaiul, aerul devine irespirabil, apar alergiile, neputinta de a respira si chiar astmul; dincolo de problemele de sanatate, mucegaiul si umiditatea excesiva afecteaza piesele de mobilier, hainele, articolele din piele, peretii si chiar electronicele si electrocasnicele.
Descopera la noi pe site o gama variata de dezumidificatoare de calitate!