-
Coșul este gol!
Folosirea dezumidificatorului in locuinte este o practica tot mai comuna a romanilor, mai ales in situatia in care traiesc in regiuni cu umiditate ridicata sau casele lor au adesea probleme legate de infiltrarea apei.
Desi beneficiul evident este reprezentat de reducerea nivelului de umiditate de la interior, nu putem omite nici efecte benefice asupra sanatatii pe termen lung. Acestea fiind spuse, folosirea constanta a dezumidificatorului nu tine doar de confort, ci reprezinta o buna investitie pentru sanatatea respiratorie (in special), calitatea somnului si chiar asupra modului in care pielea noastra arata.
Cum in anotimpul de iarna ne petrecem semnificativ mai mult timp la interior, calitatea aerului pe care il respiram ne va influenta direct starea generala de bine si sanatatea pe termen lung, mai ales daca in locuinta sunt copii, persoane in varsta sau cu diverse afectiuni.
Dezumidificatorul, beneficii insemnate pentru sanatate
Mucegaiul, spre exemplu, este un factor de risc cunoscut pentru sanatate, care prospera in medii umede si este raspunzator de numeroase probleme respiratorii,, cum ar fi raceli si tuse, astm si reactii alergice.
Pentru ca mentin un nivel de umiditate scazut, dezumidificatoarele inhiba cresterea acestor organisme daunatoare, mai ales in subsoluri, bai si bucatarii. Reducerea expunerii la mucegai si alergeni imbunatateste calitatea aerului, dar contribuie si la prevenirea sau ameliorarea simptomelor pentru persoanele cu afectiuni respiratorii sau alergii.
Un alt beneficiu important al utilizarii dezumidificatoarelor este ameliorarea simptomelor asociate cu astmul si alergiile. Nivelurile ridicate de umiditate agraveaza aceste afectiuni, facilitand cresterea acarienilor de praf si formarea de spori de mucegai, ambii iritanti majori pentru persoanele sensibile.
Pe langa beneficiile directe pentru sanatate, utilizarea unor dezumidificatoare va imbunatati semnificativ confortul general si calitatea vietii. Nivelurile excesive de umiditate creeaza un mediu inconfortabil, cu aer greu; un mediu cu un nivel de umiditate echilibrat este mai placut si mai confortabil, cu impact pozitiv asupra somnului linistit si mai odihnitor.
Efecte pozitive asupra calitatii somnului
Specialistii atrag atentia ca un nivel optim de umiditate imbunatateste calitatea somnului. Calitatea somnului este profund influentata de ambientul dormitorului, in special de calitatea aerului. Nivelurile ridicate de umiditate nu doar ca pot crea un mediu inconfortabil, dar favorizeaza dezvoltarea alergenilor care pot perturba somnul, mai ales la persoanele cu alergii sau astm. Aerul uscat, curat, reduce congestia nazala si dificultatile respiratorii, permitand astfel o respiratie mai usoara si un somn neintrerupt.
In medii cu umiditate ridicata, corpul se confrunta cu dificultati in a se racori eficient prin transpiratie, ceea ce poate duce la senzatia de supraincalzire in timpul noptii, deosebit de problematic in lunile de vara sau in climatul tropical. Prin reducerea umiditatii, dezumidificatoarele creeaza un mediu care reglarea naturala a temperaturii corpului.
Un aspect adesea neglijat al dezumidificatorului este capacitatea acestuia de a genera un zgomot de fond constant si linistitor, similar cu un ventilator sau un aparat de aer conditionat. Pentru multe persoane, acest zgomot alb mascheaza sunetele de fundal perturbatoare, cum ar fi traficul stradal sau zgomotele casnice, iar astfel putem avea un somn mai profund si mai odihnitor.
Impactul asupra sanatatii pielii
Desi acest aspect se leaga indirect de calitatea somnului, mentinerea unui nivel optim de umiditate in locuinta are multiple beneficii si pentru sanatatea pielii. Umiditatea excesiva cauzeaza transpiratie si iritatii, in timp ce un aer prea uscat favorizeaza deshidratarea si craparea pielii. Echilibrul se poate obtine doar prin folosirea constanta a unui dezumidificator, ce previne dezvoltarea acestor probleme, iar tu te vei bucura de o piele sanatoasa si frumoasa, deci o stima de sine ridicata.